World Judo Award

Zaterdag 27 augustus ging voor de eerste maal het World Judo Award door in de topsporthal van Gent. De bedoeling was om het wereldrecord ‘aantal judoka’s op één training’ te vestigen. Wij namen deel met zes personen. In totaal waren er ruim vierhonderd judoka’s aanwezig.

De WJA  staat voor het “one active sports promotion” concept.

  • One: eenheid – alle vechtsporten komen aan bod.
  • Active: actieve participatie van sportclubs in het veld moet deze prestatie waarmaken.
  • Sports: vechtsport promoten als een sport en een valabel alternatief.
  • Promotion: promotie maken voor een sport die anders onderbelicht blijft in de media.

Het concept is dan ook meer dan alleen de recordpoging.

In aanloop naar het slotevent op 27 augustus 2016 kregen de VJF-clubs de kans om een voorbereidende training bij te wonen. De voorbereidingstijd van ongeveer 2 jaar werd voorzien om deze recordpoging te doen slagen. Die doorlooptijd was  er niet alleen omdat het officiële Guinness Book of Records uitgebreid de tijd neemt om een recordpoging te aanvaarden, maar ook omdat men zo veel mogelijk clubs wenste te betrekken en men er een formidabele dag van wilde maken.

Op het ultieme slotevent deed men samen een gooi naar het wereldrecord voor de grootste indoor judotraining met 1000 judoka’s van 100 Belgische clubs. Dit alles ging  door op een tatami van 2400m² in de moderne en imposante Topsporthal Vlaanderen te Gent. Voor alle 1000 deelnemers was er een prachtig aandenken voorzien.

De WJA kon tevens met trots meedelen dat Ulla Werbrouck de meter van de WJA is en dat Minister-President Geert Bourgeois de peter is van de organisatie. Om het geheel een hart onder de riem te steken kwam ook judoka Gella Vandecaveye opdagen. Ilse Heylen kon jammer genoeg niet aanwezig zijn.

De Vlaamse Judofederatie vzw moedigde dit initiatief ter promotie van de judosport ten zeerste aan en hielp dit evenement dan ook graag mee promoten. Bovendien vond de VJF dit evenement dé uitgelezen kans om onze Bronzen Dirk Van Tichelt te huldigen voor zijn ongelooflijke prestatie. Dirk zelf zag het ook al volledig zitten om mee op de mat te gaan met alle aanwezige judoka’s en wilde graag op de foto met al wie hem mee heeft gesupporterd naar die bijzondere plak en signeerde ook graag alle door judoka’s aangereikte zaken.

Elke aanwezige werd getrakteerd op een consumptie, dit ter ere van Dirks onvergetelijke prestatie. Zo konden we samen met hem het glas even heffen op een moment dat nog vaak in onze herinneringen zal terugkeren. Opgeluisterd door een immens taikoconcert met 30 taikodrummers hoeven we jullie niet mee te geven dat dit zeker een kippenvelmoment zal worden.

Het startschot van het event was om 15 uur in de topsporthal, Zuiderlaan 14 te 9000 Gent. De eindduur van het event was voorzien rond 17.00 uur. In realiteit kwamen wij buiten na 18u00.

Bekijk hieronder het videoverslag van dit evenement