Vier van onze leden slaagden erin om een ticket te bemachtigen voor de Vlaamse Kampioenschappen. Op zaterdag 11 februari gingen deze door in de sporthal van Dendermonde.

Izaak Bogaert U18 -55 kg mocht als eerste beginnen tegen iemand uit Vlaams Brabant. Izaak kan een worp van hem overnemen met Tani Otoshi en verdergaan op grond. Daar slaagt Izaak erin om te tegenstander te verwurgen en zo de kamp te winnen.
In zijn tweede kamp komt Izaak uit tegen iemand uit Limburg. Deze laat Izaak weinig kans en slaagt erin om hem na een worp, verder op de grond te domineren. Daar hij in de volgende ronde verliest, krijgt Izaak geen herkansing meer. Jammer, maar ondanks alles heeft Izaak toch mooi judo laten zien.

Elias Smeulders U15 -66 kg komt als tweede aan de beurt. Een bliksemsnelle kamp tegen een Antwerpenaar. Hij neemt de tegenstander vast, tilt hem op en werp hem met Harai goshi. In amper enkele seconden heeft Elias zijn eerste ippon binnen.
In zijn tweede kamp komt Elias uit tegen een West Vlaming. Deze kamp gaat nog sneller dan de eerste. Elias neemt de tegenstander vast, tilt hem op, steekt zijn heup erin en werp hem plat op de rug met Usuri Goshi. Een prachtige ippon, die hem naar de halve finale brengt.

Robin Clément U15 -66 kg zit in dezelfde categorie van Elias. In zijn eerste ronde werd Robin vrijgeloot. In zijn eerste kamp staat Robin tegen een West Vlaming. Beiden tasten elkaar wat af. Na een halve minuut komt Robin Soto Makikomi in en krijgt er een verdiende ippon voor. Ook Robin mag naar de halve finales.

Ondertussen is het weer aan Elias zijn beurt. Opnieuw krijgt hij een Antwerpenaar. Heel snel kan Elias inkomen en yuko scoren met De Ashi Harai. Even later, na 12 seconden wedstrijdduur, kan Elias nogmaals werpen en opnieuw ippon scoren. Elias mag naar de finales.

Robin is weer aan de beurt en neemt het op tegen een Oost Vlaming. Hij kan de tegenstander snel gooien met Ippon Seoi Nage en krijgt er een yuko voor. Robin komt enkele malen Soto Makikomi in, maar steeds van te ver. Hij slaagt er nogmaals in om yuko te scoren, maar de tegenstander kan hem domineren op grond en wint deze kamp. Robin komt in de herkansingsronde terecht.

Elias begint aan zijn finale. De tegenstander laat hem weinig mogelijkheden en begint Elias steeds buiten het wedstrijdoppervlak te duwen. Niet erg sportief, maar Elias krijgt er wel strafpunten voor. Elias kan niet echt inkomen maar slaagt erin om enkele punten te scoren zodat de wedstrijd gelijk eindigt. Zoals het reglement bepaald moeten beide kampers vechten in Golden Score (wie het eerst een punt maakt wint). Elias weet dat hij zich niet meer mag laten buiten duwen en probeert aan te vallen. Daar de tegenstander hem steeds van zich afduwt kan Elias niet inkomen. De scheidsrechter ziet het (terecht trouwens) als passief judo, en bestraft de tegenstander met Shido. Daardoor wint Elias deze kamp, verovert het goud, de fel beheerde titel van Vlaams kampioen en bekomt zijn ticket voor het Belgisch kampioenschap.

Robin Clément zit in de finale kamp voor het brons. Hij weet dat het de beslissende kamp is. Robin valt aan met een binnenwaartse beenveeg en slaagt erin om Waza Ari te scoren. Zijn moraal gaat stukken omhoog en het brons ligt binnen handbereik. Als Robin weer aanvalt met Soto Makikomi kan hij Yuko scoren en te tegenstander verder op de grond domineren met houdgreep tot de vereiste Ippon tijd. Robin behaald brons en eveneens een ticket voor het Belgisch kampioenschap.

Viktor Tuytte U15 -60 kg is door het lange wachten redelijk zenuwachtig. In zijn eerste kamp ( tegen een West Vlaming) lukt het hem om een worp van de tegenstander over te nemen met Tani Otoshi en Waza Ari te krijgen. Enige tijd lukt het hem nogmaals en wint deze kamp met Ippon.

Viktor begint aan zijn tweede kamp en komt uit tegen iemand uit Vlaams Brabant. Hij slaagt ook ditmaal erin om een worp van de tegenstander over te nemen met Tani Otoshi. Ditmaal krijgt hij onmiddellijk ippon en mag opnieuw een ronde verdergaan.
In zijn derde kamp (de halve finale) staat Viktor tegen een Oost Vlaming. Hij kan hij nogmaals de tegenstander overnemen en yuko behalen, om het even later af te werken met Ippon. Viktor komt in de finale terecht en is dus al zeker van een medaille.

De finale kamp begint in spanning voor iedereen. Zowel Coach Erik als Viktor hopen op een tweede gouden medaille. De tegenstander, ook een Oost Vlaming is wel heel sterk en kan Viktor op de grond houden na een worp. Viktor slaagt erin om zich te bevrijden, maar de tegenstander krijgt wel yuko. Enige tijd later kan hij Viktor werpen en bekomt een welverdiende ippon. Viktor moet zich tevreden stellen met een tweede plaats. Hij krijgt verdient zilver en ook een ticket voor het Belgisch kampioenschap.

Drie van de vier deelnemers slaagden erin een medaille te behalen en een ticket voor het Belgisch kampioenschap te veroveren. Met een bronzen, een zilveren en een gouden medaille kon de vreugde niet meer op bij de coaches Erik en Svea. Drie medailles meer dan zij durfden hopen.

Resultaten van het Vlaamse Kampioenschap:
Robin Clément: brons
Viktor Tuytte: zilver
Elias Smeulders: goud