Het eerste U11 U13 tornooi, dat doorging op 21 oktober 2018,  was niet meteen een succes. Slechts drie van onze judoka’s schreven zich in om deel te nemen. Achilleas Chantzos, Elise Van Damme en Julles Callebout namen deel aan dit tornooi. Erik had zijn eigen uitnodiging niet te best gelezen en stond één uur te vroeg op het tornooi.

Achilleas Chantzos mocht als eerste kampen. Als hij de tegenstander wil werpen met O Soto Gari, krijgt hij al meteen een Waza Ari. Beiden kampen verder op de grond en Achilleas kan de tegenstander vasthouden tot de scheidsrechter hem Ippon toekent.

Zijn tweede kamp is de snelste van de dag. In amper een paar seconden slaagt hij erin om de tegenstander plat op de rug te werpen (Harai Goshi) en zo Ippon te behalen.

Achilleas begint aan zijn derde en laatste kamp. De tegenstander is voldoende ervaren, zodat Achilleas alles moet geven. Zijn aanvallen leveren echter niet veel op. Als de tegenstander hem kan werpen met Ko Uchi Gari krijgt hij er al meteen Waza Ari voor. Achilleas valt steving aan en wil de tegenstander werpen met O Soto Gari. Deze ziet de aanval komen en kan Achileas over nemen met Tani Otoshi en hem zo werpen. Een mooie counter die hem Ippon oplevert.

Achilleas moet zich tevreden stellen met een tweede plaats.

Elise Van Damme staat in een poule van drie en moet dus tweemaal kampen.

Ze begint rond de middag aan haar eerste kamp. Ze loopt achter de tegenstander aan zonder echt aan te vallen. De scheidsrechter grijpt in en bestraft haar met Shido wegens passiviteit. Gedurende de ganse kamp slaag geen van beiden erin de ander te werpen. De kamp is onbeslist en de scheidsrechter spreekt het Hantei uit ten voordele van de tegenstander.

In haar tweede kamp loopt Elise opnieuw achter haar tegenstander. Deze kan O Goshi inkomen en Elise werpen. Voor deze worp krijgt ze een Waza Ari. Als beiden verder werken op de grond, kan Elise even de tegenstander vasthouden, maar de tijd is te kort om te scoren. Even later loopt Elise opnieuw achter de tegenstander aan en deze kan haar opnieuw werpen met O Goshi. Dit maal geeft de scheidsrechter er Ippon voor. Elise komt op de derde plaats.

Jules Callebout staat in een poule van vier en mag driemaal kampen.

Hij is de laatste kamper van onze club. Hij valt aan en wil de tegenstander vloeren met O Soto Gari. De tegenstander ziet de aanval komen en kan Jules overnemen met O Soto Gaeshi. Hij krijgt Waza Ari voor deze overname. Even later is het opnieuw zo. Jules wil werpen met O Soto Gari en de tegenstander neemt over met O Soto Gaeshi. Deze maal krijgt hij wel Ippon.

Hij begint aan zijn tweede kamp en wil de tegenstander werpen. Deze slaagt erin om Jules over te nemen met Tani Otoshi en krijg er Waza Ari voor. Als hij even later Jules kan werpen met O Uchi Gari krijgt hij een tweede Waza Ari. Daar twee Waza Ari’s gelijk is aan Ippon, verliest Jules ook deze kamp.

Jules mag aan zijn laatste kamp beginnen. Als hij aanvalt kan ook deze tegenstander hem counteren met Tani Otoshi en Waza Ari behalen. Als hij even later Jules been van onderuit maaien met Ko Uchi Gari, levert hem dat een tweede Waza Ari op. Idem dito als de vorige kamp vormen twee Waza Ari’s Ippon en Jules moet zich tevreden stellen met een vierde plaats.

Ondanks de inzet merkt Erik dat er heel wat ervaring te kort is bij deze laatste twee judoka’s. Er mag worden gezegd dat het niveau van de trainingen te laag is. Een aantal leden van de tweede groep zijn passief en halen zo het niveau naar beneden. Leden die dan wel door willen trainen vinden weinig mensen die echt tegenstand willen bieden. Op deze manier kunnen zij dus ook geen progressie maken.