Vandaag de dag  van het eerste tornooi. Een 350 jongeren tussen 7 en 12 jaar namen deel aan één van de drie tornooien (U9, U11 of U13). Daarenboven waren er nog eens 70 deelnemers aan het U15 tornooi van de namiddag.

Opstaan deden wij op het gebruikelijke uur. Verzamelen was om 08u30 op het marktplein voor ons hotel. Toen we beneden waren stond Dinis reeds op ons te wachten. Waarschijnlijk was zijn uurwerk met Portugese tijd defect zodat hij de uurwerktijd moest nemen. Toen Erik hem dat vroeg kreeg hij direct het antwoord. Dinis en zijn groep slapen in de sporthal, in de dojo. Deze morgen was zijn vader reeds vroeg ter plaatse om alles in gereedheid te brengen. En wat is nu leuker dan om 07u00 de geluidsinstallatie en de micro’s testen? Iedereen wakker natuurlijk.

Goed, om 08u30 wandelden we dus richting ontbijtlocatie waar de rest van de bende op ons wachtte, dachten wij. Er was nog niemand dus gingen wij even langs het marktje om het nodige fruit en wat gebak te kopen. 1,8 kilogram sinaasappelen voor amper € 2,30, en we kregen er nog twee citroenen bij. We blijven versteld staan van de prijzen.

Ondertussen was de ontbijtgelegenheid open en konden wij aan tafel. Opnieuw was het er een gezellige drukte. De kleinsten Juoa en Vania, de kleinsten van de groep, hingen weer rond Ginny en Lucas. Na het ontbijt besprak Erik nog even de opwarming die hij zou moeten geven met Ginny.

De traditie volgend gingen wij na het ontbijt een koffie halen alvorens ons naar de sporthal te begeven. Mieke had ondertussen de hoodies afgegeven om eens te wassen. Voor onze gastheren (vrouwen in dit geval) was dat geen enkel probleem).

Aan de sporthal was het vel drukker dan gewoonlijk. Clubs vanuit de ganse Algarve waren ter plaatse voor het tornooi. Dinis stelde ons voor aan een aantal collega trainers. Soms in het Frans, soms in het Engels, maar altijd even hartelijk.

Tijdens de weging was er een optreden van de plaatselijke dansgroep die met zo’n 20 jongeren de aanwezigen kwam entertainen.

Na de weging moest de Vlaamse delegatie de gezamenlijke opwarming verzorgen. Met muziek en timer (die de diverse oefeningen aankondigde) kregen we bijna alle judoka’s mee. Na zo’n kwartiertje was iedereen voldoende warm en kon het tornooi beginnen, dachten wij. Het duurde nog ruim een half uur eer de poule bladeren klaar waren.

Iets na 10u00 kon het tornooi starten. Op zes matten ging het redelijk snel vooruit. Tijd om een sinaasappel te eten. Terwijl iedereen tevreden was over de zoete smaak, had Erik Lucas een sinaasappel gegeven van op het pleintje. Lucas begreep het niet goed en zei dat de zijne zuur smaakte. Erik zijn dag was weer goed. Och ja, we hebben Lucas dan ook wel een echt zoete gegeven hoor.

Rond 13u00 waren de kampen gedaan en werden de matten anders gelegd voor het tornooi van de U15. Nadien gingen wij eten. Kip van op de BBQ met frietjes. Ook daar begonnen wij goede klanten te worden ?.

Na de middag begon het tornooi voor de U15 dan. Ginny gaf nog enkele instructies over Makikomi aan iemand van Alvito. Toch slaagde hij er amper in om voorwaarts te rollen in plaats van zich zijwaarts te laten vallen. Ginny, Nathan en Lucas gingen supporteren voor de deelnemers van Albufeira en Alvito die ze ondertussen kenden van de stages. Nadien werd de delegatie ingezet om een deel van de medailles uit te reiken aan de winnaars. We hadden ongeveer anderhalf uur voor het avondmaal, en de ganse groep besloot om even te gaan rusten. De vorige dagen waren best vermoeiend. Je weet hier wel hoe laat je opstaat, maar je weet nooit hoe laat je kunt gaan slapen.

’s Avonds gingen we eten bij de zuster van Dinis. Zij had voor de gelegenheid traditionele gerechten gemaakt met onder andere groene asperges, een eierschotel met tomaat en een ovenschotel met kool en aardappelen. Het was weer om ter lekkerste. Om het geheel wat te kruiden haalde Dinis verse piri piri uit de tuin. Pepers van amper een halve centimeter groot, maar pittig als nen groten.

Erik kreeg Lucas zo ver dat hij er eentje opat. Wat rood aangelopen en met de tranen net niet in zijn ogen zei hij dat het meeviel …jaja.

Ondanks het sporten blijkt dat iedereen is bijgekomen van de week Portugal. Morgen zien we wel of ze nog in hun eigen gewichtscategorie zitten.