Ook dit jaar gingen de Provinciale Kampioenschappen opnieuw door. Het weekend van 3 en 4 februari werden door de federatie uitgekozen om in de provincies te strijden voor de Provinciale titel. In Oost Vlaanderen gingen deze door op zondag 4 februari.
Deze Provinciale Kampioenschappen gingen door onder de nieuwe wedstrijdreglementering van de Internationale Judofederatie.. Met het oog op aanval en meer efficiënt judo werden de reglementen bijgeschaafd. Daar waar er in het begin nog enige onduidelijkheden waren, merkten we dat het reglement eigenlijk wel positief was voor het wedstrijdjudo. Erik had persoonlijk graag gezien dat de broek opnieuw mocht worden vastgenomen wij worpen maar dat is (voorlopig) nog niet zo. De scheidsrechters bleken heel goed op de hoogte van de nieuwe reglementen, wat de kampen vlot liet verlopen. Erik merkte dat het aspect ‘aanval’ veel meer aan bod kwam tijdens de wedstrijden. ‘Tactisch judo’ zoals bijvoorbeeld defensief werken bij een kleine score werd minder toegepast tijdens dit tornooi.

Bij de U15 namen drie van onze judoka’s deel. Pauline Serie, Lucas Handekyn en Arne De Keyster kampten voor een provinciale medaille.
Pauline Serie begon haar kampen met aanvallen maar kan niet echt scoren. Als ze Seoi Nage inkomt ziet de tegenstander de kans haar over te nemen en Ippon te behalen. Pauline moet naar de herkansingen.
De tegenstander van Pauline geraakt in de finale en Pauline mag kampen voor brons. Heel snel kan ze scoren met O Soto Otoshi en kan de tegenstander verder controleren met houdgreep. Ze kan deze houdgreep voldoende lang aanhouden om Ippon te krijgen. De hoekrechters beslissen echter dat deze Ippon slechts Waza Ari is en Pauline moet verder kampen. De kamp duurt de volle tijd. Pauline ziet kans om nog driemaal Waza Ari te scoren en wint tenslotte deze kamp met vier Waza Ari’s. Daarmee behaalt ze een bronzen medaille en een ticket voor de Vlaamse kampioenschappen te Tielt.
Lucas Handekyn kan niet echt doorkomen in zijn eerste kamp. Beiden geraken op de grond maar geen van hen kan de overhand halen. Na enige tijd geeft de scheidsrechter Matte en beginnen de kampers opnieuw van hun beginpositie. De tegenstander ziet kans om Lucas achteruit te trekken en krijgt er Ippon voor. In de tweede ronde verliest deze en Lucas krijgt geen herkansing.
Arne De Keyster kampt terwijl coach Erik bezig is met een andere kamp. Erik heeft deze kamp niet gezien. Arne verloor deze kamp en daar de tegenstander zijn volgende ronde niet kon winnen, krijgt Arne geen herkansing meer.

Iets meer opkomst was er voor onze U18. In deze categorie schreven tien van onze judoka’s zich in. Jammer genoeg moesten drie van hen forfait geven wegens ziekte en (school) kwetsuur. Bleven er dus nog zeven over.
Alexander Laby kwam als eerste aan bod. Als hij de tegenstander wil werpen met een heupworp, kan deze hem overnemen met Tani Otoshi en krijgt er Waza Ari voor. Hij kan Alexander verder blijven controleren met Gesa Gatame tot de scheidsrechter hem Ippon geeft. Alexander vliegt naar de herkansingen.
In deze kamp geraken beide kampers op grond en de tegenstander ziet kans om Alexander te dwingen tot overgave door middel van een verwurging.
Ginny Van Hecke is aan de beurt terwijl coach Erik bezig is met de kamp van Alexander. Ook deze kamp heeft hij dus niet gezien. Ginny vertelde dat ze werd uitgeschakeld met Seoi Otoshi na ongeveer twee minuten kamptijd. In de herkansingen gaat Ginny heel snel naar de grond zonder aanval en krijgt er telkens Shido voor. Na de derde maal geeft de scheidsrechter Hansoku Make en Ginny verliest deze kamp.
Rune Duquenne staat in zijn eerste ronde. Als hij de tegenstander wil werpen met een heupworp (Harai Goshi) kan deze hem overnemen met Tani Otoshi en krijgt er Ippon voor. Ook Rune moet naar de herkansingen. Daar mag hij kampen voor het brons. Als hij Seoi Nage inkomt is het net niet genoeg op score te krijgen. De kamp gaat door op de grond en even later kan de tegenstander hem tot overgave dwingen met een verwurging (Hadaka Jime).
Robin Van Hecke was ondertussen aan de beurt. Ook deze kamp heeft coach Erik niet gezien daar hij bezig was met Rune. Robin vertelde dat hij redelijk snel werd gevloerd met Uchi Mata.
Ook Thomas Baete kampt op hetzelfde moment. Van aan de andere zijnde van de zaal kan Erik af en toe even kijken. Thomas komt Seoi Nage in en krijgt er Waza Ari voor. Voor een volgende Seoi Nage krijgt hij niets. Thomas kan de tegenstander werpen met Sode Tsurikomi Goshi en krijgt er opnieuw een Waza Ari voor. Hij kan de kamp afmaken met Juji Gatame en dwingt zo de tegenstander om op te geven.
In de volgende kamp staat Thomas tegen Ruben Mertens, een sterke tegenstander. Thomas probeert Ruben te werpen met Tomoe Nage maar krijgt er geen score voor. Als Ruben hen kan controleren in houdgreep, verspilt Thomas niet teveel energie en Ruben wint deze kamp.
Thomas komt in de herkansing en kamp voor brons. Een aanval met Seoi Nage levert hem niets op. Ook Tomoe Nage kan geen score opleveren voor Thomas. Als de tegenstander even later aanvalt met De Ashi Harai kan hij Thomas werpen en krijgt er Waza Ari voor. Hij wil verder gaan met Juji Gatame maar Thomas blijft zijn eigen armen vasthouden zodat de klem niet kan worden aangezet. De tegenstander gaat over naar Uke Gatame en krijgt Osae Komi tijd. Thomas wil zich bevrijden en de tegenstander kan opnieuw overgaan tot de klem. Thomas moet opgeven en verliest brons.
Dries Van Hecke begint met aanvallen. Als hij Koshi Guruma inkomt is het net niet goed genoeg om te scoren. Als hij even later tussen de benen van de tegenstander vastzit, kan hij zich niet bevrijden. Even later geraken beiden op grond maar de tegenstander kan Dries vasthouden met Gesa Gatame. Dries verliest deze kamp met Ippon.
Alexander Chantzos geraakt niet door de verdediging van de tegenstander en loopt met hem mee. Als deze na enige tijd Juji Gatame (Flying Juji) inkomt is het raak en Alexander moet opgeven. De tegenstander verliest zijn volgende kamp en Alexander heeft geen herkansing meer.