Afgelopen zaterdag, 2 februari, gingen de Provinciale kampioenschappen judo door te Aalter. Judoclub Hokkaido Lochristi neem deel met acht judoka’s. Oost Vlaanderen is een sterke judoprovincie en de kampen waren dan ook loodzwaar. Diverse leden van de club moesten kampen tegen regerende Vlaamse of Belgische kampioenen.

Izaak Bogaert komt als eerste aan de beurt. Als hij de tegenstander wil werpen met  Seoi Nage, is dat onvoldoende om er punten mee te scoren. Even later kan hij de tegenstander werpen met Uki Waza en kijgt er wel Waza Arik voor. Izaak staan voor domineert de ganse kamp. Een tweede aanval Seoi Nage levert hem ook niets op omdat hij tijdens de worp controle verliest door een slechte kumikata. De scheidsrechter ziet dit als een valse aanval en bestraft Izaak met Shido. De tegenstander besluit zijn kans te grijpen en wil Izaak werpen, deze kan de aanval echter overnemen met Tani Otoshi en slaagt erin Ippon te behalen.

In zijn tweede kamp geraakt Izaak niet echt door de verdediging van de tegenstander. Al beiden om de grond terecht komen geraakt Izaak in houdgreep (Yoko Shiho Gatame) en kan zich niet bevrijden. Izaak wordt doorverwezen naar de herkansingen.

In de finale ronde voor brons weet Izaak dat hij deze zeker moet winnen. Hij kan de tegenstander werpen met Seoi Nage en krijgt er een Waza Ari voor. Even later kan hij de tegenstander plat op de rug werpen met Seoi nage en behaald een Ippon.

Izaak komt op de derde plaats en behaald een bronzen medaille.

Robin Van Hecke begint aan zijn kampen. Zijn eerste tegenstander is echter te sterk  en Robin wordt snel geworpen met een linkse Harai Goshi. Als Robin een poging doet om Uchimata in te komen, lukt het niet en Robin krijgt er geen punten voor. Een aanval Sasae Tsurikomi Ashi van de tegenstander levert deze een tweede Waza Ari op en Robin is uitgeschakeld. Daar de tegenstander de volgende ronde niet wint is er geen herkansing meer voor Robin, jammer.

Rune Duquenne mag kampen. Rune staat tegen een judoka van Gent Drongen, geen onbekende voor ons. Rune gaat al snel onderuit met Ko Uchi Gari en komt Waza Ari achter. Een volgende aanval kan Rune overnemen en de tegenstander neemt zijn broek vast. De scheidsrechter ziet dit en bestraft met Shido. Als de tegenstander passief werkt krijgt hij een tweede bestraffing. Even later neemt deze opnieuw de broek van Rune vast en krijgt voor deze derde overtreding een Hansoku make. Rune gaat door.

De tweede kamp van Rune is heviger. Hij kan de tegenstander werpen met een linkse Harai Goshi en behaalt zo een eerste Waza Ari. Als hij even later de tegenstander kan werpen met Uki Waza krijgt hij een tweede Waza Ari voor en wint zo door samenvoegen van de punten.

De derde kamp is ook niet van de poes. Een poging Makikomi mislukt, maar als Rune opnieuw Uki Waza inkomt krijgt hij er Waza Ari voor. Beiden geraken op de grond en Rune kan de overwinning opeisen door de tegenstander te klemmen met Hiza Gatame.

De volgende kamp geraakt Rune in Gesa Gatame en slaagt er niet in zich te bevrijden. Jamme maar geen medaille voor Rune, zo goed bezig en toch niet doorgeraken, zonde.

Ginny Van Hecke is aan de beurt. In haar eerste kamp moet zij het onderspit delven en verliest met Ippon. Ze komt in de herkansingsreeks terecht.

In de finale kamp voor het brons krijgt Ginny de kans niet om te kampen. De tegenstander was in een vorige kamp gekwetst en geeft forfait. Ginny behaald zo ook brons.

Alexander Chantzos mag kampen. Hij onderschat zijn tegenstander en wordt snel geworpen en geraakt in houdgreep (Yoko Shiho Gatame). Hij kan zich bevrijden zodat er geen punten vallen voor de tegenstander. Even later geraakt hij opnieuw in houdgreep, Kuzure Gesa Gatame deze maal. Hij slaagt er niet in zich te bevrijden en verliest zijn kamp. Daar de tegenstander zijn volgende kamp verloren had, krijgt Alexander geen herkansing meer.

Nathan Van Hoorebeke is aan de beurt. Hij slaagt er in zijn eerste kamp in om de tegenstander te controleren met houdgreep en krijg Ippon.

In zijn tweede kamp bestraft de scheidsrechter de tegenstander om buiten de wedstrijdzone te stappen.  Even later blijft hij te lang met een éénzijdige kumikate kampen en de scheidsrechter bestraft hem een tweede maal. Izaak slaaft erin om de tegenstander de werpen met Tani Otoshi en krijgt er Waza Ari voor.

Achilleas Chantzos valt goed aan en kan zijn tegenstander werpen in enkele seconden met Harai Goshi.

De scheidsrechter kan niet anders dan hem Ippon geven voor deze worp en Achilleas stoot door naar de tweede ronde.

In zijn tweede ronde heeft hij een moeilijkere tegenstander. Achilleas valt wel aan, maar moet zijn meerdere erkennen. Als hij in houdgreep geraakt, slaagt hij er niet in zich te bevrijden en verliest deze kamp. Achilleas moet naar de herkansingen.

Zijn eerste kamp in deze rond kan hij ook winnen door de tegenstander te werpen met Harai Goshi en daarvoor Ippon te krijgen.

Senne Driegehe is weinig ervaren in het competitiejudo en loopt wat nerveus. Als hij in zijn eerste kamp de tegenstander kan vloeren met Ko Soto Gari gaat deze plat op de rug en Senne krijgt er Ippon voor.

De tegenstander van zijn tweede kamp laat Senne niet door zijn verdediging komen. Senne valt wel aan maar kan niet werpen. De scheidsrechter geeft bestraffingen aan hem wegens passiviteit en blokkeren van Senne. Senne ziet zijn kans om de tegenstander te gooien (Harai Goshi) en krijgt er Ippon voor. Senne gaat dus ook de tweede ronde door.

In derde ronde is het zwaar voor Senne. De tegenstander heeft duidelijk meer ervaring en kan Senne overnemen als deze Tani Otoshi probeert. De scheidsrechter kent hier direct Waza Ari voor. Even later wordt Senne geworpen met O Soto Gari en verliest deze kamp. Senne moet naar de herkansingen.

De loting was niet zo best en Senne moet in de herkansingen kampen tegen Achilleas.

Beiden kennen elkaar door en door. Senne blokt de aanvallen van Achilleas en wordt ervoor bestraft. Als beiden op de grond geraken kan Achilleas Senne in houdgreep nemen en zo de overwinning opeisen. Brons voor Achilleas, goed gewerkt voor Senne.

Lukas Handekyn mag kampen. In zijn eerste kamp de scheidsrechter Lukas wegens passiviteit. De tegenstander ziet zijn kans om met Tai Otsohi Lukas te werpen en krijgt er Waza Ari voor. De tegenstander valt niet veel meer aan en krijgt er strafpunten voor van de scheidsrechter. Lukas kan de tegenstander werpen en de scheidsrechter geeft Ippon voor deze beweging. Lukas mag naar de tweede ronde.

In deze tweede ronde staat hij tegenover een ervaren judoka. Deze kan Lukas werpen met Tomoe Nage en krijgt direct Waza Ari. Als hij even later Lukas zijn arm klemt geeft deze zich gewonnen en moet naar de herkansingen.

In zijn eerste herkansingsronde slaagt Lukas erin om de tegenstander met Ko Soto Gake te werpen en Ippon binnen te rijven.

Lukas staat nu in de finale kamp voor het brons. Daar wil hij de tegenstander werpen met Tomoe Nage maar de worp mislukt. Als de tegenstander even later Lukas kan werpen met Makikomi gaat Lukas onderuit en verliest zo het brons, jammer.

Beaudine Tuytte is aan de beurt. Haar eerste aanval Tai Otoshi is al meteen raak en ze krijgt Waza Ari. Beiden geraken op de grond en Beaudine kan de overhand halen door de tegenstander te controleren met Gesa Gatame. Beaudine gaat naar de tweede ronde.

Daar laat zij zich verrassen en gaat onderuit als de tegenstander O Uchi Gari inkomt. Beaudine moet naar de herkansingen.

In de eerste herkansingsronde kampen beiden voor het brons. Beuadine gaat in de aanval en snel kan ze al Waza Ari nemen na een mooie Koshi Guruma. De tegenstander neemt met de hand in de mouwen van Beaudine en krijgt er een bestraffing voor. Als beiden op de grond geraken slaagt Beaudine erin de tegenstander te controleren en behaald zo Ippon en de vierde bronzen medaille voor onze club.