Eind vorig seizoen hebben wij twintig educatieve judomatten aangekocht.

De matten komen uit het zuiden, waar ze worden gebruikt om judotechnieken aan te leren aan jongeren door middel van kleuren en symbolen. In ons land zijn deze nog volkomen onbekend bij trainers en clubs. Judoclub Hokkaido Lochristi is de eerste club die met dit systeem werkt.

Trainers Erik en Svea zagen er onmiddellijk het nut van in en werd snel besloten tot de aankoop.

De matten zijn van een duurzaam materiaal gemaakt en voorzien van duidelijke symbolen.

Er werd geëxperimenteerd om het gebruik ervan snel onder de knie te krijgen en al snel werd duidelijk dat jongeren de technieken beter begrijpen door middel van deze matten.

De kleuren zijn logisch opgebouwd, rood rechts en blauw links. De gekleurde symbolen duiden aan waar jongeren de voeten moeten plaatsen. In welke richting men moet werken kunnen de judoka’s zien aan de pijlen die op de randen staan.

Onze leden die woensdag aanwezig waren vonden het in elke geval super om met deze matten de technieken te leren.

Erik vindt het een logisch systeem. Vroeger werden soms kruisjes op de mat getekend met krijt, of werden markeringen aangebracht met sporttape. Primitief maar het werkte wel. Enkel was het erg tijdrovend voor de trainer. De educatieve judomatten zijn een ganse verbetering. Gewoon de mat leggen en men kan beginnen. Eens de matten zijn aangekocht kunnen die heel lang meegaan.