Afgelopen zondag, 12 november 2017,  gingen de open bekers van Gent door in de topsporthal aan de blaarmeersen. Wij namen deel met acht judoka’s in verschillende gewichts- en leeftijdscategorieën. Naast Belgen stonden ook Britten en Nederlanders op de deelnemerslijsten. Deze internationale bezetting zorgde ervoor dat het niveau van de kampen behoorlijk hoog lag.

Alexander Chantzos mocht beginnen en komt snel Harai Goshi in. Hij stapt echter teveel naar de tegenstander toe en deze kan hem counteren met Tani Otoshi. Hij krijgt Ippon voor deze overname.

In zijn tweede kamp wil hij de tegenstander werpen met Uchi Mata maar krijgt er geen score voor. Als hij even later opnieuw inkomt kan de tegenstander hen counteren met Sasae Tsurikomi Ashi en krijgt er Waza Ari voor. Beiden geraken op de grond en Alexander komt vast te zitten in houdgreep. Ippon voor de tegenstander. Geen podiumplaats voor Alexander.

Rune Duquenne mag als tweede aan de beurt. Daar Erik op hetzelfde moment bezig was met de kamp van Alexander, heeft hij er maar een deel van gezien. Rune komt wel in, maar lost zijn grip op de tegenstander. Beiden staan met Waza Ari op het scorebord. Rune verliest veel tijd op de grond. Als de tegenstander Rune afblokt geeft de scheidsrechter hem er Shido voor. Wat later wil Rune werpen met Uki Waza. De tegenstander kan ontwijken en Rune op de grond blijven controleren.

In zijn tweede kamp wordt Rune geworpen met Sumi Gaeshi en krijgt al Waza Ari tegen. Beiden geraken op de grond maar niemand kan de overhand behalen. Als de tegenstander nogmaals Seoi Nage inkomt, kan hij Rune werpen en krijgt er Waza Ari voor. Rune gaat verder op de grond en wil de arm van de tegenstander klemmen. De beweging mislukt echter en er komt snel Matte. Rune wordt bestraft wegens passiviteit met nog een shido. Een tweede poging Seoi Nage van de tegenstander levert hem opnieuw een Waza Ari op. Rune raakt het been van de tegenstander aan en wordt opnieuw bestraft. Daar dit zijn derde strafpunt is, verliest Rune deze kamp.

Rune begint aan zijn derde kamp. Als de tegenstander hem wil werpen met Ko Uchi Gari mislukt de worp en valt er geen score. Ook een aanval Uchi Mata kan Rune ontwijken en als beiden op de grond verdergaan, draait Rune de verkeerde kant uit en geraakt in houdgreep. Rune kan zich bevrijden maar de tegenstander strijkt er wel een Waza Ari voor op. Rune neemt de tegenstander amper vast en kan niet werpen. Een Soto Makikomi levert hem Waza Ari op maar even later komt de tegenstander Seoi Nage in en Rune gaat er vlot over. En behaalt ook geen podiumplaats.

Robin Van Hecke is aan de beurt. Een linkse Uchi Mata mislukt en voor een Tomoe Nage krijgt hij geen score. Ook Harai Goshi links kan hem geen punten opleveren. De tegenstander komt niet in en wordt bestraft met Shido. Als hij even later blokt Robin afblokt krijgt hij een tweede Shido. Hij slaagt erin om de Uchi Mata van Robin over te nemen en krijgt Waza Ari voor deze beweging. Een tweede Tomoe Nage van Robin brengt hem ook geen punten op. Als Robin even later Harai Goshi inkomt wordt hij gecounterd en beiden geraken op de grond. Robin ligt onder maar kan het been van de tegenstander insluiten zodat er geen Osae Komi kan volgen. Robin kan de Waza Ari niet meer inhalen en na einde kamptijd verliest hij.

In zijn tweede kamp Wil Robin werpen met Harai Goshi maar de tegenstander laat zich niet werpen. Als Robin een tweede maal Harai Goshi inkomt, kan hij hem counteren met Tani Otoshi en krijgt er Ippon voor.

Robin mag niet meer verder kampen en behaalt ook geen podiumplaats.

Zus Ginny Van Hecke is aan de beurt. Als ze O Soto Gari inkomt is het raak en krijgt ze er Waza Ari voor. Ze kan de tegenstander enige tijd controleren op de grond en krijgt er nogmaals een Waza Ari voor. Als ze wat later opnieuw kan werpen met O Soto Gari gaat de tegenstander plat op de rug en Ginny wint met Ippon.

In haar tweede kamp wil Ginny opnieuw werpen met O Soto Gari. De tegenstander is hierop voorbereid en kan haar overnemen met Ura Nage en krijgt er Ippon voor.

Op het moment dat Ginny haar derde kamp doet, is coach Erik bezig met de kamp van Konstantijn. Hij heeft de kamp niet gezien. Ginny heeft deze verloren met Ippon. Zij moet zich tevreden stellen met brons.

Konstantijn Chantzos begint aan zijn eerste kamp. Een Tai Otoshi van hem mislukt doordat hij de grip op de tegenstander moet lossen. Coah Erik geeft aanwijzingen en Konstantijn geeft antwoord. De scheidsrechter heeft hem er strafpunten voor (praten tijdens een kamp is verboden). Met Sumi Gaeshi slaagt Konstantijn erin zijn tegenstander op de grond te krijgen. Daar de scheidsrechter de houdgreep niet erkend, gaat Konstantijn over naar een armklem (Ude Garami). Deze zit en de tegenstander geeft op. Konstantijn wint met Ippon.

Konstantijn begint aan zijn tweede kamp. Als de tegentander hem wil werpen met Seoi Nage, kan hij de beweging afweren. Hij laat zich vaak naar de rand van de mat duwen en kan zo niet inkomen. Erik merk dat Konstantijn niet doorkomt in zijn bewegingen en dus ook niet kan werpen. Als de tegenstander een tweede maal Seoi Nage inkomt lukt het wel en hij krijgt er Ippon voor.

Konstantijn staat in zijn derde kamp. Hij trekt de tegenstander naar beneden zonder techniek en wordt bestraft met Shido. Een aanval Ko Uchi Gari van de tegenstander levert Waza Ari op maar op de grond laat Konstantijn zich niet in houdgreep nemen. De tegenstander slaagt er echter in om de arm van Konstantijn te klemmen met Juji Gatame en wint deze kamp met Ippon. Konstantijn moet zich tevreden stellen met een bronzen medaille.

Nathan Van Hoorebeke is aan de beurt. Het lukt hem niet om een degelijke Kumi Kata te nemen en als de tegenstander Seoi Nage inkomt, kan hij Nathan werpen en Ippon bekomen.

De tweede kamp heeft Erik niet gezien, daar hij bezig was met coachen aan de andere kan van de matten.

Nathan heeft deze kamp verloren met Ippon.

De derde kamp van Nathan komt eraan. Nathan slaagt er niet om een goede Kumi Kata te nemen. De tegenstander kan hem werpen met Seoi Nage maar krijgt geen score. Ook op de grond kan geen van beiden de overhand behalen. Als de tegenstander een tweede Seoi Nage inkomt lukt het wel en Nathan verliest met Ippon. Ook geen podiumplaats voor Nathan.

Pauline Serie is aan de beurt. Ze komt Makikomi in, maar van veel te ver. Als ze een combinatie Harai Goshi naar O Uchi Gari doet levert het haar Waza Ari op. Op de grond kan ze het niet afmaken en beiden komen opnieuw recht. De tegenstander werkt passief en wordt bestraft met Shido. Verder Makikomi bewegingen zijn van te ver en Pauline kan niet verder scoren. De tegenstander krijgt nogmaals Shido wegens passiviteit. Na einde kamptijd staat Pauline voor met Waza Ari en wint zo deze kamp.

Haar tweede kamp is gedaan voor deze goed begonnen is. Pauline neemt vast. Komt Makikomi in en werpt. De scheidsrechter geeft er Ippon voor. Alles in amper één seconde.

De derde kamp is ook heel snel gedaan. Pauline slaagt erin om de tegenstander te werpen met Makikomi en krijgt Ippon voor deze beweging.

De finale is de lastigste kamp van Pauline. Als Pauline wil werpen kan de tegenstander de grip losmaken en Pauline kan niet scoren. Ook op de grond kan geen van hen de andere controleren. Opnieuw komt Pauline Makikomi in en krijgt geen punten. Ook lukt het deze maal niet op de grond. Als Pauline wil wegdraaien gaat ze naar de rug en komt zo in houdgreep terecht. Pauline verliest deze kamp en behaalt een tweede plaats.

Lucas Handekyn is als laatste aan de beurt. In zijn eerste kamp loopt hij achter de tegenstander aan en laat zich werpen met Harai Goshi. Hij komt plat op de rug en de tegenstander krijgt Ippon voor deze worp

Lucas staat in zijn tweede kamp in valt aan. Als hij de tegenstander wil werpen met Makikomi gaat hij teveel naar beneden in plaats van naar voor. Hij kan de tegenstander niet werpen en beland in houdgreep. Lucas slaagt er niet in zich te bevrijden en verliest deze kamp met Ippon.

In zijn laatste kamp is Lucas wat passief en krijgt er strafpunten voor. Op de grond kan hij de tegenstander niet controleren en krijgt dus ook geen punten. Als de tegenstander inkomt kan Lucas hem bijna counteren. De tegenstander krijgt wel Waza Ari voor deze worp. Als Lucas op de buik ligt draait de tegenstander hem om en kan hem controleren met Kami Shiho Gatame. Met veel moeite kan Lucas zich bevrijden zodat er geen score valt. Lucas kan echter de Waza Ari niet meer ophalen en verliest na einde kamptijd op punten. Ook geen medaille voor Lucas.

Met drie medailles op de Open Bekers van Gent mogen wij zeker niet klagen. We zagen mooie kampen en merkten dat onze atleten er volop voor zijn gegaan.