Zaterdag 6 januari gingen wij opnieuw naar Oostende voor de jaarlijkse Nieuwjaarsduik.

In totaal nemen zo’n 4.500 mensen deel aan de duik, wijzelf waren met dertien personen waarvan er acht effectief het water ingingen.
Wij kwamen samen aan de oprit van de ring te Oostakker. Vandaar vertrokken wij gezamenlijk richting Oostende om er even rustig wat te nuttigen in een plaatselijke tearoom. Vooral koffie en thee waren in trek bij de deelnemers. Alcohol werd er niet gedronken.
Rond 11u00 maakten wij een wandeling langs het strand en gingen al eens de site van het gebeuren bezoeken. Na de tegenvallende Nieuwjaars duik van 2017waren er merkelijk minder reclamestanden dan vorige edities. Langzaam kwamen de ijsberen opdagen en voor ons was het tijd om nog even een warme soep of dergelijk te gaan nuttigen.

Omstreeks 13u30 zakten wij af naar de plaats van het gebeuren. Erik zorgde voor de tickets zodat alle deelnemers hun polsbandje konden omdoen.
Met zijn allen begaven wij ons richting de omkleedruimtes. Enkele tenten en wat stoelen, meer was het niet. Maar toch zaten wij uit de wind en konden ons redelijk rustig omkleden. Het thema was opnieuw ‘Piraten’.
Eens omgekleed konden wij ons richting strand begeven. Wat praten, een goede opwarming en wat rondlopen zorgden ervoor dat onze adrenaline begon te stromen en wij klaar waren voor de duik. Ondertussen hoorden wij van de organisatoren dat de temperatuur van het zeewater 6°C was, maar dat het aanvoelde als -6°C.

Klokslag 15u00 werd het startsein gegeven voor de ijsberenduik. 4.500 personen begaven zich richting zee. Om niet in de drukte te zitten hielden wij ons redelijk achteraan de groep. Nog voor wij in zee waren kwamen er al heel wat mensen teruglopen naar het strand. Meer dan een dikke teen in het water steken hebben die wel niet gedaan. Och ja, misschien wel nog even voor de camera’s en fotografen paraderen.

Wij trokken er ons niet zoveel van aan en gingen met volle moed de zee in. Koud, ijskoud was het water. Maar toch beten wij op onze tanden en gingen dieper.
In de drukte is het niet mogelijk om iedereen terug te vinden in het water. Erik, Kris, Jeroen, Edger en Tibo kwamen elkaar tegen toen nog net het hoofd boven water stak. Johan, Robbe en Lukas hebben wij niet meer gezien in het water. Na een half uurtje begon de organisatie de laatste ijsberen uit het water te drijven. Erik was een van de laatsten en vond de anderen terug op het strand. Om het wat warmer te krijgen haalde Erik wat soep aan een lokale stand. Slecht, gewoonweg niet te drinken. De beker soep was enkel goed om de handen wat op te warmen. Drinkbaar was ze zeker niet.

Rustig konden wij nadien naar de verkleedtenten gaan om ons terug aan te kleden en een half uurtje later waren wij weer toonbaar. Ondertussen kwamen wij diverse judoka’s tegen. Gella Vandecaveye en Luc Devillé (trainer van JC Gooik) waren de bekendste.

Na de duik gingen wij nog een hapje eten in restaurant Groendijk te Oostende. We werden er heel goed bediend, het eten wat superlekker en de mensen erg vriendelijk. Ook zaten wij er in een ruime luchtige zaal. Er werd al afgesproken om volgend jaar opnieuw naar dit restaurant te gaan.

Wegens de drukte hebben wij jammer genoeg niet van iedereen foto’s in het water. Hier kun je promotievideo van onze duik bekijken.