Op zaterdag 3 januari ging de jaarlijkse Nieuwjaarsduik weer door te Oostende. Voor de zevende maal schreef de club zich in om een duik te maken in het frisse (lees ijskoude) water. Met dertig personen zakten wij af naar Oostende, twintig van hen zouden het water ingaan. Wegens ziekte en een verkeerde notitie in een agenda, gingen ten slotte 18 personen van ons het water in.

De weergoden waren de duik alles behalve goed gezind. Reeds vanaf de vroege morgen kregen wij bakken regen over ons, afgewisseld met af en toe een gewone bui of lichte regen. De temperatuur was er 3°C, de temperatuur van het zeewater was er officieel 6°C, al werd er lokaal gezegd dat de plaatselijke metingen 3°C aangaven. Enfin, 3 of 6 graden … het was koud.

Mede door het slechte weer kwamen veel baders pas op het laatste ogenblik opdagen. In tegenstelling tot andere jaren was de sfeer erdoor een pak minder en kwamen slechts 5.000 deelnemers opdagen, daar waar het andere jaren makkelijk 6.000 was.

Wij verzamelden ’s morgens aan de oprit van de R4 om gezamenlijk richting Oostende te vertrekken. Daar eenmaal aangekomen was er parkeerplaats zat. in plaats van een wandeling langs het strand te maken, zoals wij hadden voorzien, ging het richting cafetaria zwembad Oostende. Gezamenlijk iets drinken en hopen dat de regen zou overblijven …

Omstreeks 14u00 vertrok de groep richting omkleed ruimte om zich op te maken voor de duik. Thema dit jaar was ‘piraten’. In de kleedruimtes was het een drukte van de jewelste. Iedereen stond er op elkaar gepropt, bewegen, laat staan je omkleden was een bijna onmogelijke taak.

Een half uurtje later was het ons toch gelukt en kwam de groep piraten het strand op gewandeld. Enkele foto’s nemen, wat verbroederen met deelnemers van vorige edities en de aftelling voor de duik begon.  Nog voor de teller op 0 stond was de menigte niet te houden en vertrok de massa richting ijskoude Noordzee. Daar waar de meesten er al na enkele seconden weer uitkwamen, bleven wij ruim een kwartier in het water. Al goed onderkoeld was het een zware duik dit jaar. Opwarming van de aarde? We hebben er niet veel van gemerkt.

Na de duik was het opnieuw een drukte in de omkleed ruimtes. Zoeken tussen de kledingstukken, je af drogen en proberen warm te krijgen waren geen makkelijke opgaven. Toch was de sfeer er heel goed. Enkele groepen begonnen te zingen, wat snel werd overgenomen door alle aanwezigen.  Iemand kwam zelfs op het idee om knalvuurwerk af te steken, wat de omkleedruimte dan weer onder de confetti stak. Dorst werd er ook niet geleden. Niet nog wat drank over had deelde dit gul uit aan wie het wilde. De drank was helder van kleur, wij veronderstellen dat het water was  J

Als afsluiter van deze dag gingen wij met z’n allen een hapje eten in restaurant ‘De Vlasschaard’ in Steene. Daar konden wij napraten over de dag en plannen maken voor volgende activiteiten.