Op het Algemeen Congres van de EJU in Athene werd het belang van een snelle implementatie van de nieuwe voorgestelde wedstrijdregels aangehaald. Om de judoka’s, coaches en officials zo snel mogelijk vertrouwd te maken de nieuwe wedstrijdregels is het belangrijk om de wedstrijden op nationaal niveau te laten gebeuren volgens deze nieuwe regels. Daarom hebben de KBJB en VJF besloten om de nieuwe wedstrijdregels te implementeren vanaf de jeugdkampioenschappen (PK, VK en BK) van februari 2017. Zo kunnen judoka’s, coaches en scheidsrechters met internationale ambities zich vlugger aanpassen aan de internationale ontwikkelingen.

De Internationale Judo Federatie heeft gewerkt aan de nieuwe regelgeving en zij zal gelden voor de volgende Olympische cyclus. Het doel is om de judo regels bevorderen en ze gemakkelijker begrijpbaar te maken door deze te vereenvoudigen. Het doel van deze regels is om prioriteit te geven aan de aanval en aan de realisatie van Ippon.
Een testperiode op internationaal niveau zal beginnen vanaf januari 2017 ter gelegenheid van de eerste continentale, begin dit jaar in Afrika en eindigt na de WK in Boedapest in augustus-september 2017.
De Tokyo Grand Slam 2016 betekende het einde van de Olympische cyclus. Een hele nieuwe cyclus opent nu (te beginnen met de Grand Slam van Parijs in februari 2017) die zal eindigen in de loop van de komende Olympische Spelen in Tokio in 2020. Naar aanleiding van de Spelen van Londen, heeft de Internationale Judo Federatie de reglementen zorgvuldig geanalyseerd gedurende de afgelopen vier jaar, en dit zowel vanuit organisatorisch oogpunt als vanuit een technisch oogpunt.
Binnen deze vier jaar, is judo zeker zeer positief geëvolueerd. Het succes van de Olympische Spelen te Rio 2016 is daar een tastbaar bewijs van. Binnen een paar jaar zijn de technische capaciteiten van de atleten veel verbeterd en, bijvoorbeeld, is het aantal gewonnen wedstrijden met ippon scoore in de competitie sterk getegen met een bereik van meer dan 80% in sommige gewichtsklassen.
Deze analyse, uitgevoerd onder leiding van het uitvoerend comité IJF en een uitgebreide groep van deskundigen en vertegenwoordigers van de media rond het judo, bracht een aantal veranderingen en verbeteringen bij aan de regels die voor meer duidelijkheid en een grotere dynamiek aan het judo zal bieden. De nieuwe regels zijn uitgewerkt op basis van de voorstellen van de nationale federaties en de 20 directeuren van het coördinatiecomité IJF, die later werden geanalyseerd door de groep van deskundigen van de IJF en het uitvoerend comité technische afdelingen. De keuzes die zijn gemaakt zijn het resultaat van een breed gedeelde en democratische consensus. Zij houden rekening met de fundamentele waarden van judo, de morele code, met dien verstande dat onze sport, dat een ‘levend lichaam’ is, kan aanpassen aan de moderne wereld en een steeds groter publiek bereiken.
Deze vastgestelde regels zullen worden gepresenteerd op de scheidsrechters en coaching seminar in januari dat zal worden gehouden in Baku, Azerbeidzjan op 8 januari 2017 en zal te volgen zijn op het IJF YouTube-kanaal op www.youtube.com/judo. Judoka’s, coaches, fans en de media zullen in staat zijn om de Baku seminar live vanuit 5 te bekijken.
Elk punt van de nieuwe regelgeving zal dan worden uitgelegd en uitgewerkt in een praktische manier om scheidsrechters, coaches en vertegenwoordigers van de nationale federaties en continentale bonden. Een testperiode wordt dan ingevoerd. Gedurende deze tijd, kan de nieuwe regelgeving indien nodig worden gecorrigeerd. Dit proces zal toestaan ​​dat onze judo gemeenschap naar de volgende Olympische kwalificatie-cyclus kan gaan met perfect geïntegreerd regels.

Hieronder volgt een samenvatting van de nieuwe en herziene regels:

• Duur van de wedstrijd
Mannen en vrouwen vier (4) minuten. Respect voor pariteit zoals gewenst door het IOC en de strijd. Alleen scores (technische scores) zullen een wedstrijd bepalen.

• Golden score
In het geval dat er geen score (s), of als de scores gelijk zijn, zal de wedstrijd voort te zetten in Golden Score.
Elke score en of bestraffing van de reguliere tijd zal op het scorebord blijven.
De beslissing in de golden score wordt gemaakt door het verschil in score of door Shido.

• Evaluatie van de punten:
Er wordt nu alleen ippon en waza-ari gegeven.
De waarde van waza-ari omvat de voorwaarden die gegeven werden voor yuko in het verleden.
De waza-ari zijn niet cumuleerbaar. Twee waza-ari’s zijn niet langer het equivalent van ippon
Houdgreep (Osae Komi): Waza-ari 10 seconden, Ippon 20 seconden.

• Sancties
Er zijn nu drie Shido’s, in plaats van eerder vier.
De derde shido wordt nu Hansoku Make.
Met het oog op de taak van de scheidsrechters te vereenvoudigen worden alle acties die in het verleden die werden gestraft, over hoe de judogi te grijpen (kumikata) nu niet meer bestraft:

– pistoolgreep
– 2 handen aan dezelfde kant
– vingers in de mouw
– …

Kumikata zal niet worden bestraft zolang Tori in de voorbereiding van een aanval is, maar negatief judo zal wel nog worden bestraft.
De tijd voor het nemen van een grip (kumikata) en het komen tot een aanval is nu 45 seconden.
Bij een defensieve houding wordt Shido gegeven.
Het been grijpen of grijpen naar de broek, wordt eerst bestraft met Shido en bij een tweede keer door Hansoku make.

• Veiligheid
De commissie onderzoekt dit nog verder.