Vanaf dit jaar is de IJF gestart met het testen van een aantal nieuwe regels in het competitie judo. Na een proefperiode op de tornooien van Parijs en Dusseldorf ziet het er naar uit dat het reglement ook in België zal ingevoerd worden. Gisteren waren we als club dan ook aanwezig op de bijscholing omtrent de nieuwe regels.

De grootste verandering zijn:

  • Alle grepen of acties in Tachi-waza onder de gordel, met één of twee handen of met een of twee armen in aanval of verdedeging, zoals combinatie, blokkeren, overname of beweging van een staande positie naar de grond resulteert in Hansoku-make.
  • De Osea-komi tijd is verminder naar: 10 seconden voor yuko, 15 seconden voor waza-ari en 20 seconden voor Ippon. Indien de houdgreep, klem of wurging wordt aangezet binnen de wedstrijd zone kan deze verder gezet worden buiten de wedstrijd zone.
  • Een bestraffing resulteert niet meer in een technische score voor de tegenstander.

 
je kan dit alles rustig nalezen in het document Toelichting IJF reglementering. Verder heeft de IFJ ook een site ter beschikking met filmpjes omtrent wat er nu wel en niet meer mag. Ondanks het verdwijnen van een aantal mooie judo technieken in de competitie is het ook aan onze leden aan te raden zich zo snel mogelijk de nieuwe regels eigen te maken.

Vragen over deze nieuwe regels kan je altijd stellen op training aan onze zwarte gordels.