Vandaag, 28 oktober is de verjaardag van Jigoro Kano, de stichter van de judosport. Judoka’s over de ganse wereld vieren deze dag als World Judo Day of Wereldjudodag. Miljoenen judoka’s over de hele wereld elkaar fysiek of digitaal ontmoeten om Wereldjudodag 2021 te vieren. Dit jaar koos de Internationale Judofederatie ‘SOLIDARITEIT‘ als thema.

Maandenlang reeds lijdt de hele mensheid onder de klappen van de Covid-19-pandemie. Elke epidemische golf lijkt de laatste te zijn, maar toch komt er onverbiddelijk nog een en nog een … Ondanks de ontberingen, ondanks de dierbaren waarvan afscheid werd genomen, is de judofamilie nog nooit zo verenigd geweest om deze beproevingen te overwinnen en heeft ze dit op een mooie manier bewezen tijdens de recente Olympische en Paralympische Spelen in Tokio.

 

Alsof de corona catastrofe nog niet genoeg was, heeft de wereld te maken gehad met politieke crisissen die duizenden vluchtelingen ontheemden en een klimaatcrisis die ons als een zwaard van Damocles boven het hoofd hangt. Toch is niet alles kommer en kwel en zijn er vele redenen om te hopen en te dromen. Het vieren van solidariteit tussen volkeren in het hart van onze samenleving, maakt deel uit van deze hoop die de judogemeenschap graag bevordert.

Alleen kunnen we niet veel, maar samen wordt het mogelijk om bergen te verzetten.
Door in moeilijke tijden solidair te zijn en elkaar te steunen en helpen, krijgen we een nieuwe dimensie.

Op 28 oktober 2021 vieren we het vermogen van de judofamilie om samen te komen rond haar waarden en haar capaciteit om dit met zoveel mogelijk mensen te delen. IJF nodigt elke judoka uit, op zijn/haar niveau, of dat nu op individueel niveau is of dat van uw club of uw federatie, om na te denken over solidariteit. De hand die u vandaag uitsteekt, is misschien morgen wel de hand die u zelf nodig heeft.

Deel uw solidariteitsprojecten. Vertel IJF wat dit voor jou betekent en stuur foto’s naar press@ijf.org zodat IJF ze met zoveel mogelijk mensen kan delen.