Zaterdag 4 oktober namen wij deel aan het internationaal tornooi van Hainaut. Daar de weging begon om 08u00 mochten wij om 06u00 opstaan om tijdig in Wallonië te zijn. Daar bleek dat met het inschrijfrecht wel had ontvangen maar niet de inschrijvingen zelf. Enfin, een euvel dat snel werd opgelost door onze Franstalige landgenoten. Elias Smeulders en Robin Clément hadden zich ingeschreven. Beiden zaten in de U15 tot 66 kg. Zoals het internationale systeem het eist, werden alle deelnemers ingedeeld in poules. De eerste twee van elke ronde mochten verder gaan.

Elias Smeulders begon met de eerste kamp. Hij viel goed aan en kon de tegenstander stevig vasthouden met zijn kumi kata. Na enkele malen inkomen slaagt hij erin om yuko te scoren. Korte tijd later volgt een tweede yuko. Zijn tegenstander begint anders te werken en valt nu ook meer aan. Als hij harai goshi aanvalt slaagt Elias erin om hem over te nemen met ura nage en krijgt er ippon voor.

Robin Clément is kort erna aan de beurt. Hij krijgt direct een stevige tegenstander vast. Deze kan hem gooien met tomoe nage en nadien vasthouden in houdgreep. Na veel moeite slaagt Robin erin zich te bevrijden. Scoren kan hij niet meer en iets voor het einde geraakt hij opnieuw in houdgreep. Daar kan hij niet uit en de tegenstander scoort ippon.

Elias valt in zijn tweede kamp heel snel aan en kan de tegenstander gooien met makikomi. Oorspronkelijk krijgt hij er een waza ari voor, maar de tafel wuift deze weg en geeft yuko in de plaats. De tegenstander begint de blokken en krijgt snel na elkaar drie shido’s tegen. Elias kan nog enkele yuko’s scoren wint de kamp. Elias mag al zeker doorgaan.
Robin valt in zijn tweede kamp van te ver aan. Hij kan yuko scoren maar zijn tegenstander laat hem niet dichterbij komen. Daar deze regelmatig Robin afblokt krijgt hij diverse shido’s tegen. Deze kamp wint hij dan ook met yuko.

Elias kampt zijn laatste voorronde iets minder dan gewoonlijk. Hij krijgt shido wegens passiviteit. Als Elias kan werpen levert hem dat yuko op, maar hij geraakt in houdgreep en de tegenstander kan hem de volle tijd vasthouden. Elias verliest deze kamp met ippon.

Robin zijn volgende tegenstander komt niet opdagen. Na een kwetsuur in een vorige kamp besluit hij om forfait te geven.
Zowel Robin als Elias hebben zich geplaatst voor de rondes. Daar er maar vier judoka’s in de rondes zitten, besloot met om enkel de resterende kampen te laten vechten, vraag mij niet waarom.
Elias begint, maar laat zich telkens op de rug nemen. Hij krijgt er shido voor. Te tegenstander komt tot tweemaal toe tomoe nage in, maar kan Elias niet werpen. Elias verliest deze kamp met shido. En behaald een derde plaats.

Robinvalt in deze kamp goed aan, maar geraakt niet door de verdediging van de tegenstander. Als deze yuko kan scoren en Robin in houdgreep neemt, kan Robin zich op het laatste nippertje bevrijden. Hij begint meer aan te vallen en kan met o soto otoshi een schitterende ippon scoren.

Robin moet nog een finale kamp doen. Zijn tegenstander is iets kleiner en slaagt erin om Robin te gooien met tomoe nage. Mijns inziens een waza ari, maar de scheidsrechter besluit dat het ippon is. Robin behaald zilver.

Een bronzen en een zilveren medaille op een internationaal tornooi is een heel goede prestatie. Onze beide judoka’s mogen heel trots zijn op zichzelf. Beiden trainen hard, luisteren naar de trainers en gaan ervoor. Het resultaat hiervan was zaterdag te merken. Proficiat.