Wbetuigen aaLEUVEN/BURST – Opnieuw triestig en onwezenlijk nieuws dat ons heeft bereikt. Eric Veulemans is onverwacht van ons heengegaan. Een Vlaams judomonument is niet meer.

Eric Veulemans (17/10/1942-26/07/2021) was beroepshalve leraar LO en heeft zich jarenlang ingezet voor onze federatie in verschillende en uiteenlopende functies en zat hij verscheidene commissies voor. Een overzicht:

• Voormalig Technisch Directeur Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig voorzitter Pedagogische commissie Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig voorzitter Shodan Shiken jury Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig voorzitter onderzoekscommissie Hogere Graden Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig voorzitter Raad van Hogere Graden Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig Directeur sportkaderopleidingen Vlaamse Judofederatie vzw.

Ook internationaal was Eric actief voor het judo, met name voor de EJU en de IJF. Zo was hij
• Kata Commissioner European Judo Union (EJU);
• Kata Judge International Judo Federation (IJF).

Eric Veulemans verwierf als één van de weinigen in Vlaanderen de 8ste dan en was tevens Erelid van Judo Vlaanderen.

Naast zijn activiteiten voor de federatie was hij uiteraard heel actief op clubniveau. Zo was hij hoofdtrainer van Judocentrum Leuven waarmee hij een pak titels won en had hij topatleten, zoals Ilse Heylen en Jorre Verstraeten, onder zijn vleugels. Zowel op Vlaams, nationaal en internationaal niveau was Eric een gerenommeerde judogasttrainer. Heel veel judoka’s dragen dus een groot stuk judokennis van Eric met zich mee.

Kortom, Eric heeft immens veel gedaan voor het judo en de federatie. Echt een monument dat we verliezen. Het Vlaamse judo is in diepe rouw.

Een magere troost is het feit dat Eric van ons is heengegaan in het harnas, terwijl hij zijn geliefkoosde sport beoefende waarvoor hij zich zijn ganse leven heeft ingezet. Hij moet onwel geworden zijn tijdens zijn training. Immers, hij was opnieuw zijn conditie aan het opbouwen om klaar te staan voor het nieuwe judoseizoen. Typerend voor Eric.

Eric was enkele malen te gast bij ons in de club. Enkelen van ons kennen hem van tijdens de technische trainingen, de kata trainingen en het Sho Dan Shiken. Hij zal ons vooral bijblijven door zijn fijne uitleg van de technieken in het judo met oog voor detail. Onderaan twee video fragmenten waarop dit duidelijk te zien is.

Wij willen langs deze weg onze oprechte deelneming betuigen aan de familie en vrienden van Eric. Veel sterkte in deze moeilijke dagen.