Zaterdag 10 maart ging voor de zesde maal de Golden judocup van Zelzate voor U11 en U13 door. Zes van onze leden schreven zich in deel te nemen maar wegens ziekte moest één van onze judoka’s forfait geven. Nao Van De Rostyne, Elise Van Damme, Jules Callebaut, Wolf Uyttenhove en Achilleas Chantzos waren present in de Eurohal te Zelzate.

Om iedereen een kans te geven meermaals te kampen, worden de U11 en de U13 ingedeeld in poules. Indien mogelijk poules van 4 judoka’s maar bij de lichte en de zwaardere judoka’s kunnen het poules van 3 of zelfs van 2 zijn. In sommige gevallen komt ook wel eens en poule van 5 voor.

Nao Van De Rostyne zit in een poule van drie en mag als eerste kampen. Zijn tegenstander wil hem werpen met O Soto Gari maar de worp is niet voldoende om te scoren. Nao slaagt erin om houdgreep te nemen maar kan niet voldoende lang houden om te scoren. Als hij tenslotte zelf in houdgreep geraakt (Gesa Gatame) kan hij zich niet bevrijden en verliest deze kamp.

Zijn tweede tegenstander vliegt snel op Nao af. Hij kan hem werpen met Koshi Guruma en Nao verder controleren met Gesa Gatame tot hij Ippon krijgt van de scheidsrechter. Nao heeft zich niet kunnen bewijzen en moet tevreden zijn met een derde plaats.

Achilleas Chantzos is de tweede judoka die mag kampen. Hij zit in een poule van vijf en moet dus viermaal kampen. Redelijk snel komt hij Harai Goshi in en krijgt er Waza Ari voor. De kamp gaat verder op de grond en Achilleas kan de tegenstander controleren met Tate Shiho Gatame tot de scheidsrechter hem een tweede Waza Ari geeft. Tweemaal Waza Ari is gelijk aan Ippon en Achilleas wint deze kamp.

Zijn tweede kamp is snel voorbij. Achilleas slaagt erin om de tegenstander te werpen met Tai Otoshi (waarvoor hij een Waza Ari krijgt) en verder te blijven controleren met Gesa Gatame tot de scheidsrechter hem gewonnen geeft.

Ook zijn derde kamp is snel voorbij. Achilleas wil werpen met Harai Goshi maar krijgt er geen score voor. Hij wil nog diverse malen inkomen maar geraakt niet door de verdediging van de tegenstander. De scheidsrechter ziet de passiviteit van zijn tegenstander en bestraft hem met Shido. Als Achilleas de kans ziet om hem te werpen met Uchi Mata is het raak en hij krijgt er een welverdiende Ippon voor.

De vierde kamp is zwaarder. Als Achilleas O Uchi Gari inkomt, slaagt zijn tegenstander erin om hem te counteren met Tani Otoshi en krijgt er een Ippon voor.

Het is even spannend wat de totale uitslag zal worden. In zijn poule zijn er twee judoka’s die drie kampen van de vier wonnen. Daar Achilleas won van de andere wordt hij eerst van zijn poule. Heel goed gewerkt !

Wolf Uyttenhove is aan de beurt. Hij zit in een poule van vier en moet driemaal kampen.

In zijn eerste kamp wordt de tegenstander snel bestraft om de broek vast te nemen. Als Wolf wil werpen met Uchi Mata is het niet voldoende om te scoren. Ook op de grond kan geen van beiden de overhand halen. De tegenstander komt Seoi Nage in, maar Wolf kan de aanval ontwijken zodat er ook geen score valt. Als ze op de grond terecht komen, laat Wolf zich echter in houdgreep nemen en slaagt er niet meer in zich te bevrijden. Hij verliest zijn eerste kamp met Ippon.

Zijn tweede kamp is redelijk snel voorbij. De tegenstander kan Wolf werpen met O Uchi Gari en krijgt er Waza Ari voor. Hij kan op de grond verdergaan en controleert Wolf met Gesa Gatame tot de scheidsrechter hem een Ippon toekent.

Wolf staat in zijn laatste kamp. Hij komt O Soto Gari in maar stopt halverwege de worp. De tegenstander ziet de opening en neemt over met O Soto Gaeshi. Hij krijgt er een Waza Ari voor. Beiden komen op de grond terecht en Wolf laat zich in Gesa Gatame nemen. Ook deze maal zit de houdgreep vast en kan Wolf zich niet bevrijden. Hij moet zich tevreden stellen met een vierde plaats.

Elise Van Damme is aan de beurt. Zij kamp voor de eerste maal en zit in een poule van vier. Ze blijft achter de tegenstander lopen en laat zich werpen met Koshi Guruma. De tegenstander krijgt een Waza Ari voor deze worp. Even later loopt Elise weer achter de tegenstander en wordt opnieuw geworpen met Koshi Guruma. Ze verliest haar eerste kamp met Ippon.

In haar tweede kamp vecht ze heel defensief en komt de worpen maar half in. Als ze contact heeft met de tegenstander stopt Elise de beweging zodat de worp geen effect heeft. Gedurende de ganse kamp kan geen van beiden de andere werpen en de beslissing is aan de scheidsrechter. Die geeft (terecht) de tegenstander gewonnen. Jammer want er zat meer in voor Elise.

Elise zit in haar derde kamp en loopt weer achter de tegenstander. Als deze Koshi Guruma inkomt, gaat Elise erover en de scheidsrechter geeft Waza Ari voor deze worp.  Beiden geraken op de grond en Elise laat zich in Gesa Gatame nemen tot de scheidsrechter Ippon geeft aan de tegenstander. Ook Elise moet zich tevreden stellen met een vierde plaats.

Als laatste kamper is Jules Callebaut aan de beurt. Ook hij zit in een poule van vier. Hij slaagt erin de tegenstander te werpen met Harai Goshi en krijgt Waza Ari voor deze worp. Hij kan de tegenstander even in houdgreep nemen, maar deze slaagt erin zich te bevrijden. Even later komt Jules opnieuw Harai Goshi in, maar deze maal is het Ippon en Jules wint deze kamp.

Zijn tweede kamp is zwaarder. Jules komt Seoi Nage in maar krijgt geen score. Een aanval O Soto Gari is van te ver zodat er ook geen score volgt. Als de tegenstander Jules kan werpen met O Uchi Gari krijgt hij er Waza Ari voor. Even later kan hij Jules werpen met Koshi Guruma en deze maal is het ippon zodat Jules zijn tweede kamp verliest.

Jules zit in zijn laatste kamp. Hij laat zich in de nek nemen en de tegenstander kan hem werpen met Koshi Guruma links. Het levert hem Waza Ari op. Hij slaagt erin om Jules met Gesa Gatame verder te controleren en wint deze kamp met Ippon. Jules komt op de derde plaats.

Het niveau was weer behoorlijk hoog in Zelzate. Onze judoka’s weten ondertussen waar hun fout lag (als je al van fout kunt spreken) en weten nu ook dat anderen ook trainen. Erik was niet ontevreden over de inzet van hen. Eveneens een dikke proficiat betreffende de sportiviteit van onze atleten. Iedereen aanvaarde de beslissingen van de scheidsrechter. Niemand kwam gefrustreerd van de mat, wat niet altijd van anderen kan gezegd worden.