Op vrijdag 18 november mocht Judoclub Hokkaido Lochristi Ulla Werbrouck verwelkomen op hun mat als gasttrainer. Ulla was in de jaren ‘90 één van de boegbeelden van het Belgische vrouwenjudo. Zij behaalde diverse nationale en internationale medailles, werd zesmaal Belgisch kampioene, werd negen maal Europees kampioene, won het wereldkampioenschap in 1990 en als kers op de taart van haar judo carrière werd ze Olympisch kampioene te Atlanta in 1996.

De club heeft elk jaar diverse gasttrainers, maar wilde vanwege het twintigjarig bestaan iets speciaals doen. Twintig jaar geleden hebben wij de club gesticht, twintig jaar geleden werd Ulla Olympisch kampioene verklaart trainer Erik. Dat leek ons een leuke link en zodoende contacteerden wij Ulla.

Daar de club open staat voor diverse goede doelen, werd er deels getraind met een rode neus. Geen makkelijke opgave in judo. Toch slaagde de club erin om zestig Rode Neuzen te verkopen ten voordele van jongeren met psychische problemen.

Deze speciale trainging, onder leiding van Ulla, ging door in twee groepen. Eerste kwamen de jongeren aan bod. Dertig enthousiaste judoka’s tot 13 jaar genoten van de les. Rode draad was het schakelen tussen technieken. Ulla toonde hoe je een tegenstander uit evenwicht brengt om deze vervolgens relatief eenvoudig te kunnen werpen op tornooien. Ulla bracht het heel ludiek over zodat iedereen begreep wat ze bedoelde. Na het inoefenen ervan was er tijd voor de ‘Randori’, oefengevechten waarbij men de partner probeert op de grond te werpen. Een uur is snel voorbij. Ulla nam nog even tijd om met de deelnemers op de foto te staan, deelde enkele foto’s het handtekening uit en de volwassenen konden aan de slag.

Bij de volwassenen namen veertig judoka’s deel aan de training. Eveneens kwamen Yves Deswaene, burgemeester, en Sandro Di Nunzio, Schepen van Sport, deelnemen. Veertig judoka’s in een zaal van 100 m² …. Je kunt je inbeelden dat het een drukste van jewelste was. Toch slaagde Ulla er in om ook deze training vlekkeloos te laten verlopen. Na een korte en redelijk stevige opwarming schakelde ze over naar techniek. Ook hier werd geleerd hoe je een tegenstander uit evenwicht zet en vervolgens kunt werpen. Ulla’s specialiteit was ‘Uchi Mata’, de binnenwaartse dijworp. Uiteraard kwam deze tijdens de training aan bod. Ulla toonde hoe je deze kunt inkomen bij een tegenstander die zowel links als rechts voor staat.

Ook in deze groep konden de deelnemers de technieken oefenen in ‘Randori’. Veiligheidshalve en wegens plaatsgebrek deelde Ulla de groep in twee, die elk om beurt aan de slag konden.

Jammer genoeg kon Erik zelf niet deelnemen. Wegens een operatie aan de linker arm, moest hij noodgedwongen toekijken vanaf de zijkant van de mat.

Ook in deze groep vloog de anderhalf uur training voorbij. Na een groepsfoto konden de deelnemers die dit wilden, individueel op de foto met Ulla of kregen een gesigneerde foto van haar.

Als extra attentie had de club een mooie fruitmand voorzien waarmee Ulla in de wolken was. Ze verklaarde heel veel fruit te eten en dat dit een prachtige attentie was die ze niet had verwacht. De deelnemers werden nadien uitgenodigd op een hapje en een drankje. Lekker socializen en wat bijpraten over de training hoort er zeker bij.