Vooraleer terug naar Indonesië (Bali) te vertrekken, kon Erik, Rudy De Maere, overhalen om onze leden nogmaals te komen instructeren in zijn judo. Hij stelde voor om samen met zijn echtgenote, Norma, de training van vrijdag 2 juni op zich te nemen.

Rudy is meer dan 25 jaar de trainingspartner geweest van Erik op de Technische trainingen van de federatie. Hij bezit de graad van 6de dan, heeft het trainer-A diploma van VTS-BLOSO en was jaren lid van de gradencommissie van de Vlaamse Judofederatie. Norma is van Indonesische afkomst en beiden wonen tegenwoordig ook weer ginder. Wij kennen Norma al jaren als de vriendin van Rudy De Maere. Beiden waren even in België en wij konden hen overhalen om een gasttraining bij ons te komen verzorgen.

Bij de eerste groep handelde Norma, al spelend, over beweging en verplaatsing op de mat. Over een ingebeelde slang konden onze jongsten diverse passen nadoen. Ook de evenwichtsoefeningen werden door Norma spelenderwijs bijgebracht.

Rudy en Norma waren ook zo vriendelijk om de Goshin Jitsu kata te demonstreren. Deze kata is de oudste van het judo en onderdeel voor het examen 6de dan. Deze kata bevat de manieren van verdedigen tegenover een gewapende tegenstander.

Na een adembenemende stilte werd onze leden enkele bewegingen van deze kata aangeleerd. Ze merkten dat de judobewegingen, bijvoorbeeld O Soto Gari of O Goshi heel bruikbaar zijn ter verdediging. Waar men de techniek niet volledig onder de knie kreeg, waren zowel Rudy als Norma bereid de finesses bij te brengen.

Ook de volwassenen kregen les van hen. Na een leuke opwarming demonstreerde Rudy enkele manieren om de grip van de tegenstander (Kumikata) te verbreken. Ook in deze groep demonstreerden Rudy en Norma de Goshin Jitsu kata. Eveneens stilte bij de aanwezigen die er, vol bewondering, naar keken.

Erna was het tijd voor techniek. Rudy leerde enkele worpen aan buiten het gokyo (de gokyo zijn de worpen binnen het normale judoprogramma). Daar trainer Erik ook regelmatig deze worpen toont, waren de aanwezigen er snel mee weg.

Zoals het in elke deftige judoles moet, werden er enkele oefengevechten gehouden, de bekende Randori’s. De leden konden zich even uitleven met het, sportief, bekampen van de trainingspartner.

Met deze twee gasttrainers kan de club zijn 20 jarig bestaan mooi afsluiten. In totaal passeerde zes gasttrainers de revue, Ulla Werbrouck was waarschijnlijk de bekendste. Dat de club heel dynamisch is, is te zien op de website. Regelmatig gaat de club op tornooi of doet leuke activiteiten met zijn leden. De kampioenschappen van de Balearen is daar een mooi voorbeeld van.