Vrijdag 23 oktober kwam Marnix Vangheluwe onze eerste gasttraining van seizoen 2015-2016 verzorgen. Leden die al enkele jaren bij ons zijn aangesloten kennen Marnix zeker en vast. Reeds jaren is Marnix een van onze vaste gastlesgevers. Ook dit jaar was hij in het gezelschap van Kaan en Gautier, twee assistenten die enerzijds zorgden voor orde in de groep en anderzijds konden assisteren in de les.
Al vanaf de eerste minuut wist hij de harten van onze jongste judoka’s te stelen met zijn leuke manier van opwarmen. Thema dit jaar was ‘Piraten’. Rond dit thema bouwde Marnix diverse spelvormen uit. Wat op het eerste zicht leek als spel, bevatte toch elementen van coördinatie, samenwerken, snelheid en inzicht.
In de tweede groep ging het er al iets minder speels aan toe. Wel nam Marnix even de tijd om met deze groep het ‘muskieketspel’ te doen. Klinkt leuk maar het is zwaarder dan de naam doet vermoeden. Na de opwarming toonde Marnix de basisvorm van Hiza Guruma. Toen iedereen dit onder de knie had, ging hij al snel over naar bruikbare competitievormen. Links inkomen met rechtse Kumi Kata en de draaiende manier kwamen ruim aan bod. Ook de tegenstander drijven tot de gewenste positie om Hiza Guruma te kunnen inkomen werd mooi uitgelegd. Als grondtechnieken koos Marnix voor verdedigen als Uke tussen de benen zit.
De volwassenen kregen als worp O Soto Gari. Eerst de statische manier, erna in beweging. Ook de schijnbeweging O Uchi Gari à O Soto Gari kwam aan bod. Vanuit deze beweging (O Uchi Gari) ging Marnix ook over naar andere worpen zoals Tai Otoshi en Harai Goshi. Het Ne Waza gedeelte handelde over Ude Hishigi Waki Gatame. De basis werd niet geven, maar Marnix begon direct met bruikbare vormen. Vanuit Kuzure Gesa Gatame en vanuit bankzit (4-puntensteun) werd getoond hoe je naar deze armklem kunt overgaan. De verdediging bij Tori die in 4-puntensteun zit, was voor velen nieuw. Nadien werd nog even nagepraat in de cafetaria. Navraag bij onze leden bracht aan het licht dat de trainingen van Marnix heel goed werden ontvangen. Iedereen kijkt ernaar uit om hem volgend jaar opnieuw op onze met te mogen begroeten.