Vrijdag 11 december kwam meester François Marckx de training van de tweede en derde groep verzorgen. François is 7de dan en A-trainer. Eveneens is het lid van de gradencommissie en van het docentencorps van de Vlaamse Judofederatie. Wie François kent weet dat hij technisch heel sterk is en altijd wat unieks te bieden heeft.

In de tweede groep namen 23 judoka’s deel aan de training. Niet het gebruikelijke aantal deelnemers, maar anderzijds ook geen slechte opkomst. Wie wel aanwezig was kon genieten van een manier om de tegenstander in houdgreep te nemen na een worp. Een mooie manier van controle houden die François met veel enthousiasme voor toonde aan de aanwezigen. François nam ook de tijd om bij iedereen langs te gaan en individueel bij te sturen waar nodig. Als iedereen de techniek min of meer onder de knie had kon, wie dit wilde, het even demonstreren aan de anderen. Er mag gezegd worden wat er enkele heel goede tussen zaten.

Na techniek was er tijd voor Randori. François trok er voldoende tijd voor uit zodat de aanwezigen hun energie kwijt konden raken. Een uurtje trainen is snel voorbij. Iedereen was uitermate tevreden over deze training, het applaus nadien bevestigde dat.

De derde groep was behoorlijk onder bevolkt. Slechts 8 van de leden kwam opdagen voor deze training, jammer eigenlijk. We weten dat het misschien een slecht moment was wegens de examens op school maar hadden toch op meer aanwezigheid gerekend.

Wie wel aanwezig was kreeg enkele mooie offerworpen voorgeschoteld. Sumi Gaeshi, Hikkomi Gaeshi en Yoko Wakarae passeerden de revue. De technieken werden goed uitgelegd en zijn in de praktijk goed doenbaar. Ook in deze groep zorgde François ervoor dat er voldoende tijd was voor de Randori. Wegens de kleine bezetting was er nog wat tijd over en François vulde deze in met een mooie manier van Juji Gatame als de tegenstander wil tegenhouden.

Iedereen had voldoende tijd om ook deze techniek in te oefenen. Ook hier kregen we enkel positieve reacties van de deelnemers.

Uiteraard lieten wij François niet met lege handen naar huis gaan. De club had voor een mooie fruitmand gezorgd die door Svea werd afgegeven.