Onze trainer, Erik, werd afgelopen week gevraagd om stage te geven aan de competitiejeugd van Portugal. Erik was enkele jaren geleden te gast in de club van Albufeira (Algarve Portugal) en werd dit jaar gevraagd om de stage te leiden.

Samen met echtgenote Mieke vertrokken zij zaterdag 31 maart vanop Schiphol richting Faro. Daar werden ze opgepikt om naar het hotel te worden gebracht. De stage begon op woensdag, dus had Erik ruim de tijd om nog even van de Algarve te genieten. Onder een zonnige hemel en met temperaturen van 25 à 27°C was het echt genieten en ontspannen. Het aangename klimaat en het lekkere eten zorgden ervoor dat Erik ontspannen kon beginnen aan de stage.

De organisatie van de stage lag in handen van Dinis Pinto, bezieler van de judoclub Albufeira. Judoka’s tussen de 14 en 18 jaar vanuit de ganse Algarve en een delegatie van Lissabon kwamen afgezakt om deel te nemen. Het niveau was heel different. Zowel beginnende judoka’s als leden van de nationale selectie waren aanwezig. Daarnaast was er ook de mogelijkheid voor de jongeren van de club om deel te nemen aan een lichtere vorm van de stage. Per dag werd tweemaal twee uur les gegeven. Daarnaast waren activiteiten voorzien door de organisatie.

Erik gaf een mix van techniek, fysiek en randori (de oefenkampen). Heel wat van de getoonde technieken waren volkomen nieuw voor de deelnemers. Zelfs de organisatoren en clubtrainers moesten erkennen dat ze enkele van de technieken nog nooit hadden gezien.

Tussen de trainingen door waren Paintball en een verkenningstocht in Albufeira gepland. Ideaal om de teamspirit aan te wakkeren en vriendschapsbanden te smeden.

Erik en echtgenote Mieke aten tussen de trainingen door mee met de judoka’s. De gerechten waren heel eenvoudig klaargemaakt, maar door de versheid van de producten smaakte het erg lekker. Speciaal voor de Belgische gasten perste men vers geplukte sinaasappels.

Als afsluiter van het kamp ging er nog een training door op het strand. Onder een gloeiende zon werd er rustig gewerkt rond pakking en speciale manieren van werpen. Ook hier verraste Erik de deelnemers met voor hen ongekende technieken. Uiteraard wilden we nadien even in het water. De meeste Portugezen vonden het water nog te koud, maar Erik en nog drie anderen namen een frisse duik. Dezelfde namiddag ging er een klein tornooi door tussen de deelnemers. De organisatie vroeg Erik of hij de medailles voor eerste plaatsen wilde uitreiken. Iets wat Erik met veel genoegen deed. Een kort video verslag is hier te vinden.

Alvorens naar huis te vliegen kreeg hij nog diverse uitnodigingen om volgend jaar opnieuw te komen.

Zeker een goede reclame voor de club en de judosport in het algemeen.