Vrijdag 1 juni kregen de leden van onze derde groep, en ouders, Core Stability training van Inge Verreyt. Inge is kinesiste van opleiding en gespecialiseerd in manuele therapie. Daar Core Stability van erg groot belang is bij kampsporters, werd er een les ingelast.

Core Stability… een woordje uitleg.

Men gaat er, In de beweegleer, van uit dat alle spieren en gewrichten van het lichaam elkaar beïnvloeden. De spieren in je romp spelen daarbij een belangrijke rol. Velen denken dat je armen en benen alle taken verrichten, maar je kern maakt dit mogelijk door stabilisatie en krachtoverbrenging van het lichaam. De krachten die op je onderlichaam komen, vang je op met je bovenlichaam en andersom. Hierdoor zwabber je niet als lappenpop heen en weer, maar behoud je stabiliteit in je lichaam.

Het corset van spieren in je romp is dus de basis waaruit (bijna alle) bewegingen plaatsvinden. Je hebt dus baat bij een goede kern bij praktisch alles wat je doet. Een stevige core draagt ook zeker bij aan de sportprestaties. Bij sport is het van belang om te zorgen voor een optimale krachtoverdracht van de romp en het bekken naar de armen en benen. Dat vraagt om een goede balans en aansturing vanuit de romp.

Zo’n 25 personen namen deel aan de sessie. Wat ogenschijnlijk begon als eenvoudige oefeningen, bleek zwaarder te zijn dan verwacht. Inge maakte er wel een gevarieerde en leuke les van. Sommige oefeningen deden de deelnemers alleen, voor andere oefeningen moest je met twee zijn. Ook werd gretig gebruik gemaakt van de judogordel om enkele oefeningen te doen. Als afsluiter handelde Inge ook nog even over stretching. Ze toonde de deelnemers hoe je op een eenvoudige wijze, met gebruik te maken van een judogordel, de benen en de romp kon rekken.

Na korte tijd, stond iedereen in het zweet. Best lastig als je de oefeningen volledig en goed deed. Een sessie van anderhalf uur vloog voorbij. Als bedanking had de club een mooie fruitmand voorzien voor de docente.

Dat de les bijval had was te merken aan de sfeer die er heerste. Een initiatief dat zeker voor herhaling vatbaar is.