Iedereen van de club kreeg de uitnodiging om tijdens het weekend van 4 en 5 maart met ons mee te gaan Naar Buikberg waar wij een gastenverblijf huurden voor dit weekend. In totaal konden veertig personen meegaan. In werkelijkheid schreven zich 27 personen in. Wegens omstandigheden gingen uiteindelijk slechts 20 personen mee.

Gastenverblijf Buikberg ligt in Horebeke, midden in de Vlaamse Ardennen.

De meesten kwamen er aan op vrijdag 3 maart tussen 18u00 en 19u00. Als verwelkoming konden we iedereen Sekt en fruitsap aanbieden. Koffers uitladen, kamers verdelen en snel wat opfrissen alvorens aan tafel te gaan. Op het menu stond spaghetti met keuze uit drie soorten saus. Voor wie dit nog niet genoeg was, was er een ook een variante menu van zalm, tomaten en poedersuiker verkrijgbaar. Recept is te verkrijgen bij Nahtan. Snel de afwas doen en het weekend kon beginnen. Om het wat spannend te maken had Svea besloten om een ‘mol’ te kiezen die het ganse weekend de boel mocht saboteren. Elk van de deelnemers trok een briefje om te weten wie mol van dienst zou zijn. Al snel kwamen de eerste verdachtmakingen boven.

Op het programma stond ‘levende Cluedo’, een bijgewerkte versie van het echte spel. De deelnemers werden in zes teams verdeeld. Spelcoördinator was Johan, die met hart en ziel probeerde orde te scheppen in de chaos. Cluedo spelen met 20 personen en in diverse kamers is niet zo eenvoudig als op het eerste zicht lijkt. Toch slaagde het team van Svea erin om dit spel te winnen.

Napraten gebeurde in de zitruimte en al snel werd Cranium bovengehaald. Bij dit spel kregen de deelnemers verschillende opdrachten uit diverse thema’s. Hilariteit alom bij de deelnemers. Ruim na 01u00 gingen de laatsten naar bed.

Op zaterdagvoormiddag was Erik en nog enkele anderen al vroeg wakker om voor het eten te zorgen. Vers afgebakken stokbroden met voldoende beleg waren voorzien. Daarnaast stonden nog vers fruitsap, yoghurt, chocolade te wachten op de eerste eters. Langzaam kwamen de gasten naar beneden om te ontbijten. Na de afwas was er tijd voor een kleine wandeling in de omgeving. Met het voorspelde regenweer was het niet echt het moment om lang buiten te blijven. Omstreeks het middaguur waren we opnieuw in het verblijf. Op het menu stond brood met beleg, maar ervoor was nog geruime tijd voor een aperitiefje. Er was keuze uit Sekt, Martini, wijn en bier. Svea had een schminkset mee en leefde zich uit op wie dit wilde. Een heuse tijger (tigresse) monster, spiderman, … verschenen ten tonele.

Na het eten en de afwas gingen wij naar ‘Het sprankelend genoegen’. Een oud cafeetje waaraan een zaaltje was met diverse oude volksspelen. De uitbater keek wel wat raar op toen hij geschminkte gezichten zag maar kon er snel de humor van inzien. Iedereen kon elkaar uitdagen tot een ludiek duel op één van de spelletjes en de winnaar schoof omhoog op ‘de ladder’. Veel plezier, veel gelach en volop vermaak waren de kenmerken van deze namiddag. Wel viel het op dat sommigen plots weer onderaan de ladder stonden. De mol was zijn/haar werk aan het doen.

Omstreeks 18u00 waren wij opnieuw in het huisje. Net op tijd voor aperitief en pizza. Achtentwintig pizza’s gingen de deur uit. Iedereen kon nemen naar hartenlust. Het weer was te slecht om buiten te gaan en we besloten dan maar de quiz te doen die Johan had samengesteld. Ook hier verliep niet alles naar wens. Vooral bij de muziekvragen liet de technologie ons in de steek en kregen wij het geluid niet optimaal. Toch slaagden wij erin de quiz tot een goed einde te laten komen en zelfs een winnende ploeg te hebben.

Daar het nog te vroeg was om te gaan slapen speelden we nog enkele gezelschapsspellen. Vooral ‘Weerwolf’ viel in de smaak van velen, al duurde het wel enige tijd alvorens Erik het spel snapte (gewoon slapen en na één of twee rondes was hij ‘dood’)…

Omstreeks 01u00 was het alweer bedtijd, maar toch besloot een groepje om alsnog de dropping te doen. Zij werden afgezet aan een kerk op ongeveer 3 à 5 kilometer afstand en kwamen pas aan omstreeks 03u30. Het zou een heel kort nachtje worden voor hen.

De zondagvoormiddag waren Svea en Erik al om 08u00 bij de bakker voor verse koffiekoeken en broodjes.

De tafel werd gezet, Alle benodigdheden werden klaargezet en de enigen die reeds wakker waren was Erik en Svea met haar gezin. Daar kleindochter Kiara even de koetjes wilde zien, besloten we om een korte wandeling te maken naar de boerderij. Na ongeveer een half uurtje en vijftig koeien later kwamen wij opnieuw aan in het huisje. Daar liepen reeds een zestal mensen rond en konden wij al beginnen met het ontbijt. Beetje bij beetje kwamen de gasten naar beneden. Hoe later ze naar beneden kwamen, hoe groter het zombie-gehalte was. Aangezien niet iedereen er was, konden wij ook niet echt gaan wandelen. Dus besloten wij met een groep om ‘Boonanza’ te spelen. Een gezelschapsspel waarbij je bonen kunt kopen en oogsten.

Op de middag was er de overschot spaghetti Bolognaise voorzien. Ook hier was nog ruimschoots voldoende voor iedereen. Wij wilden oorspronkelijk koffiebranderij ‘Hoorens’ bezoeken, maar wegens familiale redenen kon dit niet doorgaan. Als alternatief had Veerle dan een bezoek aan een geutelingen gieterij gepland. Geutelingen zijn een soort pannenkoeken, gebakken in een houtskooloven. Ons totaal onbekend, maar ginder een streekgerecht. Zowel Erik, Gert en Jo kregen een korte opleiding en mochten zelf geutelingen maken. Stel je voor, op bezoek gaan en al moeten werken J

Na de geutelingen was het voor de meesten ook tijd om afscheid te nemen en huiswaarts te keren. Het einde van een mooi en leuk weekend.