Casse pakt brons op Olympische spelen Tokio

Casse pakt brons op Olympische spelen Tokio

TOKIO/NIEL/BURST – Dinsdag 27 juli, was de dag van de waarheid voor Matthias Casse, de regerende Wereldkampioen en de huidige nummer 1 in de wereld voor gewichtscategorie -81kg. Zijn eerste Olympische deelname is ondertussen een feit en wat voor één! Na een extreem spannend parcours pakt onze landgenoot met veel klasse de bronzen medaille.

We overlopen nog eens de lange weg naar het brons die Matthias in Tokio aflegde.

 

 

Casse vs Gandia (PUR)

Na een bye in de eerste ronde start Matthias zijn Olympisch tornooi in de Japanse Budokan tegen de Puertoricaan Adrian Gandia, de nummer 33 op de Wereldranglijst. Een verrassende start want na amper 20 seconden wordt Matthias bijna gevloerd door zijn tegenstander. Casse gaat onmiddellijk in tegenaanval en lijkt te scoren met ippon, maar na videocontrole wordt die omgezet naar waza-ari. Gelijkstand dus. Na twee mislukte pogingen voor een schouderworp van Matthias wordt de kamp verdergezet in de verlengingen. En daar laat Matthias zijn kwaliteiten zien met een flitsende armklem wat hem zijn eerste overwinning oplevert. Na een start in mineur heeft Matthias zich dus goed hersteld door snel tegen te scoren.

In de derde ronde kampt Matthias tegen de Zweed Robin Pacek, de nummer 28 op de IJF-wereldranglijst. Casse ontmoette de Zweed reeds drie keer op de mat waarbij onze landgenoot twee keer met een overwinning op zak van de tatami stapte. De Zweed scoort snel een eerste punt. Onmiddellijk zet Matthias dat recht met een mooie worp dat hem een waza-ari oplevert. Hij probeert nog een schouderworp, maar zonder het beoogde resultaat en de kamp gaat opnieuw de verlengingen in. Zowel Pacek als Casse pakken een eerste strafpunt. De vermoeidheid begint te wegen op de Zweed die nog een tweede strafpunt krijgt. Drie minuten in de Golden Score verslaat een sterke Matthias de uitgeputte Zweed met een offerworp. Onze landgenoot gaat door naar kwartfinales.

In de kwartfinale treedt de Antwerpenaar in het krijt tegen de Rus Alan Khubetsov (8 WRL). Ze ontmoetten elkaar in het verleden slechts één keer op de tatami, op de Grand Slam van Bakoe in 2019. Matthias versloeg toen de Rus. En nu lukt hem dat opnieuw. Onze landgenoot had evenwel de verlengingen nodig om Khubetsov opzij te zetten om zijn weg naar de halve finale te vrijwaren. Het werd aanvankelijk een heel aftastende kamp waarbij Casse een stugge tegenstander probeerde te vloeren die echter de verdediging op slot zette. Wat op lange termijn in het nadeel van de Rus speelde. Beide judoka’s pakken een strafpunt, maar Khubetsov krijgt er nog 2 bij wat in de Golden score meteen zorgde voor zijn uitschakeling. Matthias plaatst zich bijgevolg voor de halve finale.

 

 

Casse vs Pacek (SWE)

In de halve finale neemt Matthias het op tegen de Japanner Nagase Takanori (13 WRL). Hij kampte slechte één keer tegen Nagase, tijdens de Grand Prix in Montréal (2019), tevens voor de halve finale, een kamp die hij toen verloor. Het wordt een kamp op het scherp van de snee. Beide judoka’s zoeken naar een opening waardoor de scheidsrechter strafpunten uitdeelt voor passiviteit. Het blijft vastgrijpen, proberen en vasthouden tot in de Golden Score. Ondertussen krijgt Casse een tweede strafpunt en kan hij een worp van de Japanner niet pareren waardoor deze laatste een punt scoort en de kamp wint.

Geen finale dus voor onze landgenoot. Evenwel de kamp voor de bronzen medaille, tegen de Georgiër Tato Grigalashvili. Een herhaling van de WK-finale in Boedapest.

De Georgiër valt vrij snel aan in deze laatste kamp en Matthias krijgt een strafpunt voor passiviteit. Grigalashvili probeert Matthias te vloeren met seoi nage, maar Matthias pakt over en scoort met ippon. Een fantastische overname waarmee onze landgenoot België de 10de bronzen medaille in het judo bezorgt, de 13de judomedaille overall.

Het is me redelijk goed gelukt om me na verlies in de halve finale opnieuw op te laden. Ik was er dus klaar voor,” vertelt Matthias in de Mixed Zone. “Het was een heruitgave van de WK-finale in Boedapest. Ik heb op die manier van scoren zo hard getraind dat dit nu haast automatisch kwam, zonder echt nadenken. Ik ben dan ook blij dat dit gelukt is.” Geen Olympisch goud voor de regerende Wereldkampioen, maar toch is hij niet teleurgesteld. “Ik kan best tevreden terugblikken op deze dag, desondanks het goud dat me is ontglipt,” stelt Casse. Op zijn nederlaag in de halve finale reageert hij als een echte professional. “Knop omzetten en terug opladen. De scheidsrechter maakt een beslissing en daar ga ik niet over discussiëren. Ik draag daar dan maar de gevolgen van en de volgende keer moet ik beter doen. Ik ben evenwel enorm blij met mijn seizoen. Zilver op het EK, goud op het WK, en nu brons op de OS,” aldus een geëmotioneerde Casse. “Ik blijf hard werken. Er volgen nog tornooien waarop ik kan tonen wat ik nog in mijn marge heb.”

 

 

Casse vs Grigalashvili (GEO)

“Matthias is gemaakt voor dit soort van wedstrijden,” reageert Technisch Directeur Topsport Koen Sleeckx vanuit Tokio. “Hoe beter zijn tegenstanders, hoe hoger zijn niveau. In de halve finale verliest hij tegen thuiskamper Nagase na een spannende wedstrijd. Voor brons kan hij zich knap opladen en wint hij met een prachtige overname. Een dikke proficiat voor Matthias! Maar ook geweldig werk van trainers Mark van der Ham en Damiano Martinuzzi en de medische omkadering met Tom, Luc en Vincent, Dr. Peter Smolders, Bellemans en Henry. Zonder sparringpartner Karel Foubert en alle andere judoka’s waarmee Matthias traint te vergeten, alsook Robin Jacobs, de manager van Matthias!”

“Wat een mooie judodag voor Matthias Casse,” vindt JV Head Coach Mark van der Ham. “Na een niet ideale voorbereiding nu een bronzen plak winnen is fantastisch. De dag startte stroef, maar Matthias werd kamp na kamp beter en haalde met brons zijn absolute topniveau door de Georgiër Grigalashvili te verslaan met een snoeiharde overname!”

Zonder twijfel een fantastische prestatie van onze judoka!

 

 

 

 

 

 

 

Enkelen hadden het ervoor over om ’s morgensvroeg op te staan om de wedstrijden live te volgen. Erik, Ginny en Thomas kwamen samen bij Ewout en Svea om gezamenlijk te supporteren.

Svea zorgde tussendoor voor ontbijt zodat iedereen niets van de kampen hoefde te missen.


 

 

 

 

 

 

In memoriam: Eric Veulemans

In memoriam: Eric Veulemans

Wbetuigen aaLEUVEN/BURST – Opnieuw triestig en onwezenlijk nieuws dat ons heeft bereikt. Eric Veulemans is onverwacht van ons heengegaan. Een Vlaams judomonument is niet meer.

Eric Veulemans (17/10/1942-26/07/2021) was beroepshalve leraar LO en heeft zich jarenlang ingezet voor onze federatie in verschillende en uiteenlopende functies en zat hij verscheidene commissies voor. Een overzicht:

• Voormalig Technisch Directeur Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig voorzitter Pedagogische commissie Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig voorzitter Shodan Shiken jury Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig voorzitter onderzoekscommissie Hogere Graden Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig voorzitter Raad van Hogere Graden Vlaamse Judofederatie vzw;
• Voormalig Directeur sportkaderopleidingen Vlaamse Judofederatie vzw.

Ook internationaal was Eric actief voor het judo, met name voor de EJU en de IJF. Zo was hij
• Kata Commissioner European Judo Union (EJU);
• Kata Judge International Judo Federation (IJF).

Eric Veulemans verwierf als één van de weinigen in Vlaanderen de 8ste dan en was tevens Erelid van Judo Vlaanderen.

Naast zijn activiteiten voor de federatie was hij uiteraard heel actief op clubniveau. Zo was hij hoofdtrainer van Judocentrum Leuven waarmee hij een pak titels won en had hij topatleten, zoals Ilse Heylen en Jorre Verstraeten, onder zijn vleugels. Zowel op Vlaams, nationaal en internationaal niveau was Eric een gerenommeerde judogasttrainer. Heel veel judoka’s dragen dus een groot stuk judokennis van Eric met zich mee.

Kortom, Eric heeft immens veel gedaan voor het judo en de federatie. Echt een monument dat we verliezen. Het Vlaamse judo is in diepe rouw.

Een magere troost is het feit dat Eric van ons is heengegaan in het harnas, terwijl hij zijn geliefkoosde sport beoefende waarvoor hij zich zijn ganse leven heeft ingezet. Hij moet onwel geworden zijn tijdens zijn training. Immers, hij was opnieuw zijn conditie aan het opbouwen om klaar te staan voor het nieuwe judoseizoen. Typerend voor Eric.

Eric was enkele malen te gast bij ons in de club. Enkelen van ons kennen hem van tijdens de technische trainingen, de kata trainingen en het Sho Dan Shiken. Hij zal ons vooral bijblijven door zijn fijne uitleg van de technieken in het judo met oog voor detail. Onderaan twee video fragmenten waarop dit duidelijk te zien is.

Wij willen langs deze weg onze oprechte deelneming betuigen aan de familie en vrienden van Eric. Veel sterkte in deze moeilijke dagen.

 

 

Einde seizoen 2020-2021

Einde seizoen 2020-2021

Vrijdag 9 juli was de laatste reguliere training van seizoen 2020-2021.

Wij gaan er voor enkele weken tussenuit. Woensdag 11 augustus 2021 gaan wij opnieuw van start met de trainingen in groep 3.

De eerste en tweede groep starten opnieuw vanaf september.

De krachttrainingen op zondag van 10u00 – 11u00 gaan wel nog door in de Sint Elooistraat te Zeveneken.

 

Om ons in de tussentijd niet te vervelen werd er opnieuw een challenge opgesteld door Stefan. Deze maal intern in de club. Meer details erover zijn te vinden in de WhatsApp groep ‘Judoclub’.

 

Energiedrank tijdens de trainingen

Vanaf juli bieden wij iedereen van groep 3 de mogelijkheid om zelf energiedrank te maken voor de trainingen.

Wij zullen een pot CarboNox voorzien in de kast. Dit is een energiedrank die de tekorten mineralen, vitaminen (C, E & B12) en koolhydraten
(Glucose polymeren, Maltodextrine en Isomaltulose) kan aanvullen. Het is geen doping!

Wie dit wil kan voor de training zijn/haar shaker vullen voor gebruik tijdens de trainingen.

Per dosis (goed voor ongeveer 700 ml energiedrank) vragen wij een bijdrage van € 1,00, te deponeren in het spaarvarken.

Op deze manier kunnen wij tijdig de voorraad CarboNox aanvullen.

Gratis shakers voor onze leden

Dank zij de financiele tussenkomst van Incrementum en EVI Projects kunnen wij al onze leden een shaker aanbieden.

Naast de logo’s van beide sponsors staat ook nog het clublogo gedrukt en is er plaats voorzien om jouw naam op de shaker te plaatsen.

Daar judoka’s nogal wat vocht verliezen tijdens een training en dit ook moeten aanvullen werd gekozen voor een shaker met inhoud van 700 mL.

De leden van de derde groep kunnen hun shaker bekomen tijdens de komende training, onze leden van de eerste en tweede groep krijgen deze op de eerstvolgende training in september.

Omzetten shiai punten naar digitaal systeem

Omzetten shiai punten naar digitaal systeem

Op 1 september 2020 veranderde de regelgeving over de SDS-punten en technische punten.

Ook wordt er overgeschakeld van een manueel systeem met registratie op een kaart naar een geïnformatiseerd systeem waarbij de punten in het ledendatabestand worden opgeslagen op de persoonlijke fiche van de judoka.

Tot 1 januari 2021 (streefdatum) lopen beide systemen naast elkaar.

De SDS punten en technische punten van vóór 01/09/2020 zijn inruilbaar tot 1 juni 2021.

De handleiding om dit te doen kun je hier downloaden.

De informatie ‘Op weg naar de nieuwe dangraad‘ en de kaarten kun je hiernaast downloaden. kaart1 en  kaart2

 

 

VROB radio

Steun ons via VROB radio.
Komende zaterdag, 19 juni, zitten wij (Svea en Erik) op de lokale radio VROB.
Wie wil kan een plaatje aanvragen en meteen ook onze clubkas spijzen.
Een plaatje aanvragen kan makkelijk via ‘plaatje.vrob.be’. of via de QR code hieronder

Trainingen vanaf 9 juni 2021

Trainingen vanaf 9 juni 2021

Vanaf woensdag 9 juni gaan er een aantal versoepelingen door in het Covid verhaal.

Vanaf woensdag mogen we trainen met maximum 1 persoon per 10m² (dit in tegenstelling tot de richtlijnen van Judo Vlaanderen die spreekt van 1 persoon per 30m²). Dit wil zeggen dat wij mogen trainen in groepen van 22 personen, begeleiders niet inbegrepen.

De kleedkamers blijven echter wel gesloten, omkleden kan achter het gordijn.

Om in orde te zijn met de Corona wetgeving moeten wij lijsten bijhouden van alle deelnemers. In ons geval is dit het scannen van de vergunningen. Denk eraan dat iedereen die de training volgt zijn/haar vergunning moet scannen om in orde te zijn. Wij nemen geen enkele verantwoordelijkheid indien mensen de vergunning niet scannen.

Momenteel gaat er een rondvraag in de derde groep om te weten wie wenst te komen komende woensdag. Wegens examens kan het zijn dat er geen interesse is. Indien er minder dan 10 deelnemers zijn gaat de training van woensdag 9 juni niet door.

Vrijdag 11 juni gaat de training zeker door.

Wie symptomen heeft van ziekte (koorts, verslechterde smaak/reuk, …) of wie recent in contact kwam met een besmetting is logischerwijs niet welkom op de mat.

 

De vernieuwe regelgeving voor de U13 (geboortejaar 2008 of later) kun je hier downloaden.

De regelgeving voor de 13+ (geboortejaar 2009 of vroeger) is hier te downloaden.

 

 

Training vrijdag 4 juni

Wegens mogelijke corona besmetting van één van onze leden werd besloten om vrijdag 4 juni GEEN training te geven in de tweede groep. De trainingen van de eerste en derde groep gaan wel door.

Buitentraining

Buitentraining

Sinds vorige week is het wettelijk toegelaten om buiten te sporten met contact. Wij namen deze kans aan traint op vrijdagavond buiten voor de sporthal.

Grondwerk kan momenteel niet voor hygiënische redenen, werpen kan niet om veiligheidsredenen. Wat we wel mogen doen is de rechtstaande technieken inoefenen zonder werpen. Ook kunnen we werken rond de pakking van de tegenstander en het opdringen van de eigen pakking. Zware rekkers komen eveneens aan bod tijdens deze trainingen, zodat de leden kunnen werken met voldoende weerstand.

Na de training drinken we nog iets als afsluiter … maar dan moet er anderhalve meter tussen zitten, absurd zegt Erik, maar we kunnen er niet veel aan doen. Vlaanderen is dan ook niet het boegbeeld van logische besluiten.