Op zondag 21 december kwam Yoshihiko Iura voor de tweede maal de regionale bijscholing leraars geven op de federatie. Iedereen die minimum het initiator diploma behaalde kon deenemen aan deze bijscholing.

Yoshihiko Iura bezit de 8ste dan en is Master in de Lichamelijke opvoeding. Hij startte in 1983 als Judo Expert voor de Tunesische federatie.

Hij was tevens werkzaam in het Kodokan Instituut gedurende verschillende jaren. Aan de Kanazawa Universiteit werd hij verschillende jaren aangesteld als assistent professor. In 1991 promoveerde hij tot professor in deze universiteit. Eind 1997 nam hij daar ontslag om begin 1998 Judo Trainer te worden in IJsland.

Hij heeft internationale faam op gebied van coaching en is tevens lid van de kata commissie in  de Japanse Federatie waardoor hij in verschillende landen tot op heden meerdere  katacursussen geeft. Ook op scheidsrechtergebied liet hij zich niet onberoerd. Sinds 2004 is hij  continentaal scheidsrechter en werd hij tot op heden ingezet als scheidsrechter op tal van grote  kampioenschappen.

Diploma’s:

  • 03/1977 Graduated from BUDO (Martial Arts) dpt., Facl. of Physical Ed., TOKYO KYOIKU
  • Univ. B.A. deg. of Physical Education Study
  • 03/1982 Completed a major of Coaching, Sports Science Study in Master’s course of
  • Postgraduate course, TSUKUBA Univ.
  •  M.A. deg. of Physical Education Study

Het Programma zag er als volgt uit:

  • 09.00-10.30 h : Nage-waza Yoshihiko Iura.
  • 10.30-11.00 h : pauze
  • 11.00-12.30 h : Katame-waza Yoshihiko Iura

 

Zoals gebruikelijk was Erik weeral present op deze bijscholing. Over judo weet je nooit genoeg is zijn motto.  Een honderttal leeraars was aanwezig op deze bijscholing.

Zoals in het programma is te zien, bestond de bijscholing uit twee delen. Het eerste deel behandelde rechtstaande technieken. De nadruk lag op de diverse verplaatsingspatronen die er in de judosport zijn. Waar Europeanen meestal werken rond voorwaartse verplaatsingen, werken Japanners dan rond achterwaartse verplaatsingen. Seoi nagen en ippon seoi nage kwamen als eerste aan bod. Uchi mata en Harai goshi volgden.

Het tweede deel van deze bijscholing handelde rond omkeertechnieken bij een tegenstander die in vierpuntensteun zit. Zowel houdgrepen, armklemmen als verwurgingen werden gebruikt om de omkeertechniek af te werken.