Na de Provinciale en Vlaamse kampioenschappen volgde het Belgisch kampioenschap. Dit jaar ging dit door de Brugge op zaterdag 14 februari. Onze drie medaillewinnaars van het Vlaamse kampioenschap mochten kampen voor het Belgische eremetaal.

Elias Smeulders begon in de -66 kg tegen een Waalse judoka… Heel snel kwam hij in en kreeg yuko voor een De Ashi Harai. De tegenstander begon Elias af te blokken. In plaats van hem te straffen, kreeg Elias de strafpunten? Even later slaagt Elias erin om de tegenstander te werpen met Tomoe Nage, een mooie ippon …. Maar de scheidsrechter geeft slechts Waza Ari. Elias gaat verder op grond en kan de tegenstander gedurende de resterende tijd vasthouden in houdgreep. Hij wint zijn eerste kamp met ippon.

Robin Clément kampt ook in de categorie -66 kg. Heel snel kan hij Harai Goshi inkomen en krijgt er yuko voor. Als hij even later inkomt met Ippon Seoi Nage, ziet de tegenstander de kans om hem over te nemen. De scheidsrechter geeft vlot Waza Ari, maar de jury beslist dat dit maar yuko is. De tegenstander ziet de kans om Robin vast te houden op grond en wint deze kamp met ippon. Robin vliegt naar de herkansingen.

Victor Tuytte is ondertussen ook aan de beurt in de categorie -60 kg. Beide kampers tasten elkaar wat af, maar Victor krijgt strafpunten wegens passiviteit. Zijn tegenstander krijgt geen straf. Als Victor even later Uchi Mata inkomt, kan de scheidsrechter niet anders dan Ippon geven. Victor gaat door naar de volgende ronde.

Robin begint aan zijn eerste ronde in de herkansingen. Als hij Ippon Seoi Nage inkomt, krijgt hij geen score van de scheidsrechter. Beide kampers doen wat verder op grond, maar geen van beiden kan echt domineren. Als Robin even later opnieuw Ippon Seoi Nage inkomt, krijgt hij Waza Ari, alhoewel het zeker Ippon was. Hij kan de kamp verder afwerken met houdgreep en wint met Ippon.

Elias staat in de halve finale. De scheidsrechter geeft hem al diverse straffen wegens passiviteit, alhoewel de tegenstander hem afblokt. Even later komt hij Ippon Seoi Nage in en krijgt Waza Ari. Als hij even later opnieuw inkomt, kan de tegenstander hem over nemen en krijgt vlot een Ippon. Elias vliegt naar de herkansingen en zal uitkomen tegen Robin. Slechter kon het niet treffen.

Elias en Robin kampen voor de derde plaats. Coach Erik neemt plaats in de tribune en laat beide kampers doen. Robin valt vaak aan maar kan geen scores bekomen. Als hij O Soto Gari inkomt, ziet Elias de kans om hem over te nemen en de kamp te winnen. Brons voor Elias, Robin moet zich met een vijfde plaats tevreden stellen.

Victor staat ook in de halve finale. Als de tegenstander Utsuri Goshi inkomt, krijgt hij ippon van de scheidsrechter. Deze maal was de ippon verdient.
Victor komt in de finale van de herkansingen terecht tegen de regerende Vlaamse kampioen. Als hij Uchi Mata inkomt, kan de tegenstander hem overnemen en yuko bekomen. Even later kan de tegenstander Utsuri Goshi inkomen en Victor werpen met Ippon. Ook Victor moet zich tevreden stellen met een vijfde plaats.