Battle of the kyu’sDit werd georganiseerd door het provinciaal comité met medewerking van judoclub Wachtebeke. Het tornooi ging door op zondag 15 september in de sporthal van het provinciaal domein Puyenbroeck.

Zes van onze leden schreven zich in, wegens blessure konden er uiteindelijk vijf meedoen.

Xiano Briers, Senne Drieghe, Achilleas Chantzos, Nathan Van Hoorebeke en Ginny Van Hecke verdedigden onze club.

Xiano Briers was als eerste aan de beurt. Hij laat zich verrassen en komt op de rug terecht na een O Soto Gari van de tegenstander.

Xiano begint aan zijn tweede kamp. De inzet is goed en hij komt snel in. Een Ippon Seoi Nage is niet goed genoeg om de tegenstander te kunnen werpen. Ook een O Soto Gari is niet voldoende. Als hij een tweede maal O soto Gari inkomt krijgt hij er wel een Waza Ari voor. De tegenstander kan een derde O Soto Gari overnemen met O Soto Gaeshi en krijgt er Waza Ari voor. Hij slaagt erin om Xiano verder op de grond te controleren en wint zo de kamp met Ippon.

Senne Drieghe is de volgende in de rij. Hij wil zijn eerste tegenstander werpen met Uki Waza maar de aanval komt van te ver. Als hij even later de tegenstander wil werpen met Harai Goshi kan deze overnemen (Tani Otoshi) en Senne op de rug werpen.

In zijn tweede kamp wist Senne al van coach Erik dat hij moet doorkomen en niet stoppen als hij weerstand voelt. De tegenstander kan hem werpen met Harai Goshi links en krijgt er Waza Ari voor. Als Senne even later Harai Goshi inkomt ziet de tegenstander zijn kans om over te nemen en Senne plat op de rug te werpen.

Senne zijn derde kamp kan de tegenstander hem snel werpen met Harai Goshi en Ippon bekomen.

Achilleas Chantzos mag als volgende aantreden. Als hij een aanval van de tegenstander kan overnemen met Tani Otoshi krijgt hij er al Waza Ari voor. Even later maakt hij de kamp af met O Uchi Gari en bekomt een Ippon.

Achilleas begint aan zijn tweede kamp. Er heerst een waar Kumikata gevecht. Tenslotte kan Achilleas de tegenstander werpen met De Ashi Harai links en krijgt er Ippon voor.

Achilleas staat in zijn derde kamp. Hij loopt teveel achter de tegenstander aan deze ziet de kans om hem te werpen met Seoi Nage. Een mooie beweging waarvoor de tegenstander hem een Ippon geeft.

Nathan Van Hoorebeke is aan de beurt. Er worden twee  poules opgemaakt waarvan de eerste twee doorsteken naar de reeksen. Snel kan Nathan de tegenstander in houdgreep nemen en Ippon bekomen.

Zijn tweede kamp is lastiger. Zowel met O Uchi Gari als met Seoi Nage kan hij niet scoren. Ook de tegenstander komt vaak in maar kan geen punten nemen. Ook als beiden op de grond terecht komen valt er geen beslissing. Na een lange kamp kan de tegenstander tenslotte Nathan werpen en krijgt er Ippon voor.

Zijn derde kamp van de poules moet Nathan winnen om door te steken naar de reeksen. Als hij Seoi Nage inkomt gaat de tegenstander erover en Nathan mag een Waza Ari op zijn rekest schrijven. De kamp gaat door tot de tegenstander O Uchi Gari inkomt. Nathan kan over nemen met Seoi nage en krijgt zijn tweede Waza Ari. Twee Waza Ari’s is Ippon en Nathan wint zijn laatste kamp in de poules.

Zijn eerste kamp in de reeksen is erop of eronder. O Uchi Gari levert niets op. Ook een tweede aanval met dezelfde worp brengt geen punten op. De tegenstander wil Tomoe Nage werpen maar Nathan kan ontwijken. Na diverse aanvallen van beide kanten is de score na de kamp gelijk. Golden Score dus. Nu mag Nathan geen enkele fout maken of hij kan het vergeten. De tegenstander wil hem werpen met Tani Otoshi maar Nathan kan handig ontwijken. Hij ziet de kans om de tegenstander te verwurgen met Okuri Eri Jime en wint deze kamp met Ippon. Heel goed gedaan.

Nathan staat in de finale van zijn reeks. Diverse aanvallen met Seoi Nage leveren hem Waza Ari op. Als beide kampers op de grond terecht komen slaag Nathan erin de tegenstander te verwurgen en de eerste plaats op te eisen. Een heel mooie kamp met een goede afloop.

Milan De smet is als enige in zijn gewicht categorie. Zodoende wint hij goud zonder te moeten kampen. Coach Erik kan een regeling treffen waarbij hij toch tweemaal kan kampen tegen tegenstanders die twee categorieën zwaarder zijn dan hem. Milan is nog te onervaren om hen te werpen, maar heeft wel ervaring opgedaan in het competitie judo.

Ginny Van Hecke mag kampen. Zij is zich aan het voorbereiden voor het examen zwarte band en mist momenteel de routine van het kampen. Tijdens haar drie kampen komt ze in met overgave, maar het is te weinig om punten te scoren. Momenteel is het behalen van de dangraad prioriteit voor haar.

Met zes judoka’s deelnemen en vijf medailles behalen is geen slecht resultaat. Ginny, Achilleas en Xiano behaalden brons, Nathan en Milan werden eerste. Proficiat.