Het Provinciaal kampioenschap Seniores ging dit jaar op zaterdag 7 oktober door te Kruishoutem.

Op dit Provinciaal kampioenschap mochten ook U18 meedoen. Zeven van onze jongeren, allen U18, schreven zich in. Uiteindelijk deden zes van hen mee.

Ginny en Robin Van Hecke, Alexander en Konstantijn Chantzos, Viktor Tuytte en Rune Duquenne vertegenwoordigden onze club op dit kampioenschap. Kruishoutem is gewoon om tornooien te organiseren en alles verliep dan ook heel vlotjes.

Robin Van Hecke begint zijn eerste kamp tegen een lastige tegenstander. Alhoewel Robin inkomt, kan de tegenstander hem werpen met Harai Goshi en krijg er Waza Ari voor. Beiden komen op de grond en de tegenstander wil Robin klemmen. Robin kan zich bevrijden. Een aanval Uchi Mata en Tomoe Nage leveren geen punten op voor Robin. Als de tegenstander nogmaals Harai Goshi inkomt, links deze maal, kan hij Robin werpen en krijgt er Ippon voor.

Daar de tegenstander niet kan doorsteken is er geen herkansing voor Robin.

Viktor Tuytte laat de tegenstander steeds tegen zijn been vegen. Als de beweging zit geraken beiden op de grond en de tegenstander kan Viktor controleren met Sankaku gatame. De verkregen Ippon is mooi verdiend. Viktor komt in de herkansingen terecht.

De tegenstander komt Ippon Seoi Nage, maar de Viktor kan hem counteren met Tani Otoshi en beiden gaan verder op de grond, waar niemand de overhand kan halen. Even later komt Viktor weer voldoende in maar kan niet scoren. Een De Ashi Harai van de tegenstander levert Waza Ari op. Telkens als Viktor wil inkomen, neemt de tegenstander hem over met Tani Otoshi. Als de tegenstander Ippon Seoi Nage inkomt, wil Viktor hem couteren maar geraakt zelf in houdgreep en verliest met Ippon.

Konstantijn Chantzos wil de tegenstander werpen met Ippon Seoi Nage, maar wordt overgenomen. Op de grond wordt de tegenstander gestraft om met de rever op de mond van Konstantijn te trekken. Ook de aanval O Uchi Gari naar Makikomi wil niet lukken voor Konstantijn. Als de tegenstander Konstantijn kan controleren met Kami Shiho Gatame moet Konstantijn opgeven wegens luchtgebrek.

Alexander Chantzos kampt op hetzelfde moment als zijn broer. Hij komt regelmatig in, maar kan niet scoren. Als de tegenstander hem kan werpen met O Soto Otoshi krijgt hij er Ippon voor.

Ginny Van Hecke loopt met de tegenstander mee. Deze ziet haar kans om Ginny op de rug te nemen en te werpen met Tsuri Komigoshi. Daar Ginny in een poule van vier zit mag ze nog enkele malen kampen.

Alexander Chantzos is ondertussen begonnen aan zijn tweede kamp. Een beenveel levert hem niets op en beiden geraken op de grond. De tegenstander kan hij controleren met Yoko Shiho Gatame, maar net voor Ippon tijd kan Alexander zich bevrijden door de tegenstander te kantelen. Even later laat Alexander zich verrassen met Ippon Seoi Nage. Als de tegenstand de arm van Alexander kan klemmen, geeft deze op.

Ginny is opnieuw aan de beurt. De tegenstander kan haar werpen en verder controleren met Gesa Gatame.

Rune Duquenne probeert in te komen, maar geraakt niet door de verdediging van de tegenstander. Als beiden op de grond geraken, slaagt Rune erin zich te bevrijden uit Juji Gatame. Een Harai Goshi van de tegenstander levert geen punten op. Even later kan hij Rune toch werpen maar Rune kan hem controleren met Gesa Gatame. Iets voor Ippon tijd kan deze Rune omdraaien en blijven houden tot Ippon.

De derde kamp van Alexander is er een van constant aanvallen. Hij kan de tegenstander werpen maar krijgt geen score. Op de grond slaagt hij er niet in zijn tegenstander te controleren. De tegenstander krijgt Shido wegens passiviteit en gaat meer aanvallen. Een aanval Seoi Nage levert Waza Ari op voor de tegenstander. Een tweede Seoi Nage levert opnieuw een Waza Ari op voor de tegenstander. De verder aanvallen van Alexander leveren hem geen punten op en als de tegenstander hem kan vegen met De Ashi Harai krijgt hij er Ippon voor.

In haar derde kamp geraakt Ginny in houdgreep en verliest met Ippon.

Ook haar vierde kamp is zonder succes. Alhoewel ze aanvalt slaagt ze er niet in om de tegenstander te werpen. De tegenstander heeft haar R-mouw vast en Ginny kan deze niet losmaken. Na een behoorlijk lange kamp kan de tegenstander Ginny werpen met Seoi Nage en krijgt er Waza Ari voor. Ginny krijgt haar derde Shido (voor buitenstappen deze maal) en verliest zo haar kamp.

Alhoewel wij geen enkele kamp konden winnen, merkten wij op dat onze atleten er echt voor gingen. Iedereen probeerde voluit te kampen maar de tegenstanders waren nu eenmaal sterker. De sportiviteit waarmee onze judoka’s hun nederlaag aanvaarden is zeker het vermelden waard.