Zaterdag 12 november ging de 6de masterclass van het Gents Judoplatform door. Vanaf 18u00 tot 20u00 kregen geïnteresseerden les van Neil Eckersley. Neil behaalde in 1984 een bronzen medaille op de Olympische spelen van Los Angeles in de categorie tot 60 kg. Daarnaast werd hij ook Brits kampioen in 1985 in dezelfde gewichtsklasse en behaalde nog diverse internationale en Europese medailles. Niel was bekend om zijn grondgevechten. Momenteel is hij 7de dan en geeft les te Noorwegen. Reden genoeg voor Erik om aanwezig te zijn op deze masterclass.

Er waren ongeveer 60 deelnemers aanwezig. Neil begon met een redelijk klassieke opwarming. Opmerkelijk was wel dat hij elke reeks oefeningen viermaal liet doen. Ook werden de deelnemers verzocht om de jas uit te doen een T-shirt aan te trekken. Eens de opwarming voorbij was begon de eigenlijke les. Merkwaardig genoeg begon deze in T-shirt en niet in jas.

Neil toonde enkele manieren om een tegenstander, die in vierpuntensteun zit, om te kantelen. Toen iedereen de technieken voldoende beheerste, legde Neil uit wanneer deze toepasselijk waren. Indien een tegenstander na een mislukte worp naar ellenbogen en knieën gaat, was het voor hem het moment om deze kantelbewegingen in te komen en zo verder te gaan naar de grond.

Ook kwam Uki Gatame aan bod. Volgens Neil een techniek die hijzelf ontwikkelde en waarover in het begin nog wat commotie rond bestond.

Uiteraard was er ook een Tachi Waza gedeelte.

Eerst toonde Neil hoe je een tegenstander naar de buik brengt na een mislukte beenveeg en vervolgens verder kunt werken. Ook de manier van een ellenboog insluiten alvorens te werpen viel in de smaak bij velen. Vanuit deze positie toonde Neil hoe je kunt verdergaan naar beenvegen (O Soto Gari, O Soto Otoshi), heupworpen (Harai Goshi) en zelfs offerworpen (Sumi Gaeshi).

De nieuwe manieren van Kata Guruma passeerden ook de revue. Gauthier demonstreerde deze in plaats van Neil.

Tijd voor Randori was er ook. Door middel van enkele oefenkampen konden de deelnemers zich met elkaar meten. Typisch voor judo was de sfeer die onder de deelnemers heerste. Hard trainen en plezier hebben in het judo gebeuren kwam hier duidelijk naar voor.

Halverwege te training kwamen de kersverse zwarte banden, rechtstreeks van de federatie, de masterclass vervoegen. Na een kort moment van erkenning trainden ze met de groep mee.

Oprechte dank gaat uit naar het Gents Judoplatform en naar Marnix Vangheluwe voor de uitnodiging om deze masterclass.