De masterclass, een initiatief van Marnix Vangheluwe en het Gentsjudoplatform ging reeds voor de vijfde maal door.  Donderdag 9 maart was D-day. Opnieuw ging dit initiatief door in sporthal Keiskant te Drongen. Marnix wist meester Eiji Kikuchi (jpn) te strikken om deze masterclass te leiden. Eiji is 4de dan kodokan judo, ex-trainer van de Belgische ploeg en kreeg zelf zijn opleiding in de Kodokan te Tokio.

Wij kregen een uitnodiging om deel te nemen aan deze training en namen die met beide handen aan. Erik, Pauline en Ginny namen deel en gingen gezamenlijk naar Drongen.

In totaal kwamen er zo’n vijftig judoka’s deelnemen aan deze masterclass.

De opwarming was eerder klassiek te noemen. Eiji besteedde veel aandacht aan het verplaatsen op een mat. Daar waar wij gewoon zijn om eerst onze voet vooruit te brengen en nadien de andere voet bij te trekken, werkte Eiji omgekeerd. Hij leerde hoe je beter eerst een voet bijtrekt om nadien de andere voet in te schuiven. Ook verplaatsen in ken-ken werd uitvoerig uitgelegd door Eiji.

Na de opwarming was het tijd voor techniek. Als eerste kwam Ko Soto Gake aan bod. Eiji toonde hoe je bij de tegenstander kunt instappen om de voet te haken en nadien kunt verdergaan met ken-ken tot de tegenstander zijn evenwicht verliest. Snel nadien toonde hij hoe je vanuit dezelfde aanval ook het ander been kunt blokkeren of zelfs de andere voet vegen. Eveneens leerden de aanwezigen hoe je dezelfde bewegingen kunt doen met zowel linkse als rechtse kumikata, of zelfs bij een tegenstander die een omgekeerde kumikata heeft dan de uitvoerder (bvb links tegen rechts).

Nadien was er tijd voor een volgende oefening. De verplaatsingen uit de opwarming kwamen goed van pas om een tegenstander uit evenwicht te brengen. Eens deze zijn/haar balans had verloren kon Eiji vlot overgaan tot diverse worpen. Tai Otoshi, Sasae Tsurikomi Ashi, Seoi Nage, Harai Goshi, … het was allemaal mogelijk. Eiji deed deze bewegingen met het grootste gemak, de uitvoering ervan door de aanwezigen was iets minder vlot.

Er was in elk geval tijd genoeg om in te oefenen en vragen te stellen.

Daarna maakte Eiji ook tijd om deze technieken te oefenen in Kakari Geiko vorm. Een manier van trainen waarbij Tori de aanval doet en Uke enkel mag ontwijken.

Dit schitterend initiatief van het Gentsjudoplatform bracht opnieuw judoka’s uit diverse clubs samen. ‘Oude vrienden’ kwamen elkaar opnieuw tegen en ‘nieuwelingen’ leerden andere mensen kennen.

Onze oprechte dank aan Marnix en het Gentsjudoplatform voor de uitnodiging.