Op zaterdag 20 september namen wij deel aan de 26ste Pot van Olen. Robin Clement en Elias Smeulders schreven zich in als deelnemer. Beiden zaten in de categorie U15 tot 66 kg. Er werd gewerkt volgens het internationale systeem. De deelnemers werden onder verdeeld in poules. De eerste twee van elke poule gingen door in de reeksen. Elias zat in een poule van vijf, Robin zat in een poule van vier.

Elias Smeulders begon zijn eerste kamp tegen een grote tegenstander. Hij viel stevig aan en slaagde er tweemaal in om waza ari te scoren. Op het einde van de kamp liet hij zich wel even in de nek nemen. Zijn eerste kamp won hij dus met ippon.

Zijn tweede kamp is ook niet van de makkelijkste. Elias wil hem te werpen met tomoe nage, maar strekt zijn armen in plaats van deze naar zich toe te trekken. De tegenstander kan hem nadien in houdgreep te nemen. Ondanks de pogingen van Elias, slaagde hij er niet in zich te bevrijden en moet zijn meerdere erkennen.

In zijn derde kamp stoot hij op een kleinere en tragere judoka. Elias domineert de kamp en slaagt erin zijn tegenstander te gooien (waza ari) en de resterende tijd te blijven controleren met houdgreep (waza ari awaseta ippon).

In de laatste ronde slaagde zijn tegenstander er steeds in om Elias vast te zetten in de mat. Wegens passiviteit krijgt Elias drie shido’s tegen. De kamp eindigt zonder score, maar de drie shido’s tegen doen Elias de das om. Jammer genoeg geen plaats in de reeksen voor Elias.

Robin Clément is niet in zijn gewone doen. Na enige tijd slaagt zijn tegenstander erin om hem de gooien met tai otoshi en krijgt er een waza ari voor. Als Robin enige tijd later een worp inkomt, slaagt de tegenstander erin om hem over te nemen en krijgt er ook een waza ari voor. Robin verliest deze kamp met ippon en moet naar de herkansingen.

Zijn tweede ronde daar begint heel goed. Hij valt voldoende aan en slaagt erin om zijn tegenstander te domineren. Hij kan één maal malen scoren maar krijgt nadien yuko en waza ari tegen. Hij slaagt er niet in deze kamp te winnen.

In zijn derde kamp laat Robin zich niet domineren en valt opnieuw goed aan. Hij draait echter te vaak ippon seoi nage in van te ver. Toch slaagt hij erin om deze kamp te winnen met yuko.

Helaas is van dit tornooi geen beeldmateriaal beschikbaar. Eveneens werd mij verteld dat er redelijk wat ‘stagiair scheidsrechters’ op de mat stonden, die regelmatig een blunder begingen.

Zowel Elias als Robin konden zich niet plaatsen voor de reeksen.