Ook dit jaar nemen wij opnieuw deel aan het internationale Renshinkan tornooi te Manacor, Mallorca. Udoka en Paloma nodigden ons uit om ook dit jaar weer bij hen te logeren gedurende ons verblijf op het eiland. Van hen mochten wij met de ganse club komen. Om praktische redenen beperkten wij het aantal deelnemers tot tien, wat al een mooi aantal is.

Wij maakten onze selectie op basis van deelname aan tornooien, aanwezigheid en inzet tijdens de trainingen. Beaudine Tuytte, Pauline Serie, Ginny Van Hecke, Achilleas Chantzos, Senne Drieghe, Arne De Keyster, Lucas Handekyn, Rune Duquenne, Robin Van Hecke en Izaak Bogaert gingen met ons mee.

We verzamelden om 09u15 bij Erik thuis. Iedereen kon nog even zijn of haar bagage wegen en we vertrokken richting Zaventem om 09u30. Daar kwamen we omstreeks 10u45 aan. Daar Pauline en Arne nog niet ingecheckt waren, moest Erik nog eerst even langs de balie van Ryanair om dit in orde te brengen. Eens dit geregeld was, gingen we richting gate. Ondertussen hadden wij gehoord dat er staking was van de luchtverkeersleiders. Met een bang hart zagen wij dat de vlucht een half uur vertraging had. We kregen alsmaar latere uren door.

De vlucht naar Mallorca was geboekt voor 13u00. Om 14u10 stegen wij dan eindelijk op. Twee uur later en zo’n 1.800 verder kwamen wij aan op de luchthaven van Mallorca (Can Pastilla). Het weer was zonnig en niet te warm. De temperatuur bedroeg zo’n 24°C. Fris voor de locals, best warm voor ons.

Daar stond Udoka ons reeds op te wachten. Daar we met een grote groep waren, moest er enkele malen worden gereden tot bij zijn schoonouders. Erik en Mieke logeerden daar. Als verwelkoming was er een BBQ voorzien voor de Belgen. Spek, kotelet, worst en kip waren er in overvloed. Als nagerecht was er kaas en watermeloen.

Na het eten was het tijd om naar de training bij Udoka te vertrekken. Mede door de vertraging in Zaventem, kwamen wij er aan als de training van de kleintjes bijna gedaan was. Erik had nog net de tijd om de afsluiter van de training te verzorgen.

Erna was het de beurt aan de groten. Udoka nam ruim de tijd om de Belgische delegatie voor te stellen aan zijn studenten. De meesten waren voor Erik, Robin, Ginny en Rune bekende gezichten. Toch zaten er ook enkele nieuwelingen bij.

De zon zat al de ganse namiddag op de ruit van de dojo, zodat het binnen om te bakken was. Veel opwarmen moesten wij niet doen, dus was deze kort en krachtig. Snel ging Erik over naar techniek. Ko Uchi Gari stond op het programma voor Tachi Waza. Na de basis en enkele andere vormen van deze worp, was het tijd om Randori te doen met de club van Can Pastilla. Wie voor de eerste maal mee was, merkte snel dat het kampers zijn. Al snel stond iedereen goed in het zweet, de Belgen wel iets meer dan de plaatselijke judoka’s.

Na een drinkpauze was het tijd voor Ne Waza. Erik toonde Ushiro Gesa Gatame en wees de aanwezigen op hun fouten. Ook toonde hij hoe je deze techniek sterker aanzet, door het voor de tegenstander oncomfortabel te maken. Ook hier werden enkele toepassingen getoond vooraleer over te gaan naar de Randori. Erik zorgde er wel voor (lees probeerde ervoor te zorgen) dat onze leden trainden met de leden van Udoka zijn club.

Anderhalf uur vliegt voorbij. Al snel was het tijd om af te groeten en de matten op te ruimen. Maar eerste een groepsfoto. De ganse bende stond snel bij elkaar om het moment te vereeuwigen.

Nadien ruimden we met zijn allen de matten op. Snel omkleden en nog wat napraten met de aanwezigen.

Dan werden wij verwacht bij Udoka thuis om een hapje te eten en wat bij te praten. Anna, Udoka’s echtgenote, had voor een typisch Mallorcaans avondmaal gezorgd bestaande uit brood, olijfolie, tomatenpuree, kaas en hesp. Als dessert was er meloen en aardbeien. Het mag gezegd worden, het was lekker. De meloen was bij de lekkerste die wij al hadden gegeten.

Omstreeks middernacht was het tijd om de gasten tot bij Paloma te brengen waar zij logeerden. Erik kreeg de autosleutels en mocht ook voor chauffeur spelen. Eens bij Paloma aangekomen gingen onze leden naar de slaapplaatsen, terwijl Udoka, Paloma en Erik de planning voor morgen bespraken.