Erik kreeg de uitnodiging van Udoka Sunny Ikeme, de technisch directeur van de Balearen om met enkele atleten deel te nemen aan de Kampioenschappen van de Balearen te Manacor, Mallorca.

We vonden drie van onze atleten bereid om ginder in de hitte te gaan kampen. Erik wist dat de ontvangst er heel goed zou zijn, maar zo goed had hij niet verwacht. Erik en Udoka kennen elkaar al jaren en Erik ging al enkele malen les geven in zijn dojo.

Na een korte vliegreis werd de Vlaamse delegatie er niet goed maar super goed ontvangen. Een boottocht met mogelijkheid tot zwemmen in zee, een strandwandeling, training in de dojo van Can Pastilla en diverse uitnodigingen om te gaan eten stonden op het programma. Het eten was er heerlijk en overvloedig. Simpele tomaten smaakten naar tomaat, Watermeloen smaakte naar meloen en niet naar water zoals in Vlaanderen. Iedereen deed werkelijk zijn best om de Vlaamse gasten naar hun zin te maken en waren vereerd ons te mogen ontvangen.

Op vrijdagavond gingen wij trainen in de dojo van Udoka te Can Palistilla. Erik gaf er de eerste groep en de techniek in de tweede groep. Nadien volgden er randori’s. Bij temperaturen van over de 25°C was dit geen lachertje voor ons. En geloof het of niet, sommige locals trainden met een sweater onder de judogi. Iedereen was er uitermate vriendelijk tegen onze judoa’s. Er liep zelfs een lookalike van Konstantijn rond.

Uiteraard waren wij er om te kampen. Zaterdag 20 mei was het dan zover. De weging begon om 11u00. De kampen gingen van start om 16u00. In tussentijd vonden wij opnieuw de gelegenheid om iets te gaan eten met Udoka en zijn team. Omstreeks 15u00 waren wij terug en konden wij ons opwarmen. Om de gemoederen op te peppen en de adrenaline alvast te laten vloeien speelde er een cover rockband in de zaal. Bij nummers van AC/DC, Queen, U2 en vele anderen werd er druk gewerkt op de matten. Iedereen werkte er met iedereen. Cluboverstijgend en mooi om te zien. Om 16u00 begonnen de kampen dan eindelijk, al moesten onze atleten nog geruime tijd wachten alvorens aan de slag te mogen.

Robin Van Hecke mocht als eerste van onze judoka’s kampen en krijgt een Duitser als tegenstander. Hij zat in de categorie tot 73 kg. De tegenstander was groter en sterker dan Robin en werd ook de finalist. Robin probeert hem te werpen met Obi Tori Gaesi maar de worp is niet voldoende voor punten. Als Robin even later Soto Makikomi inkomt, is dat van te ver en opnieuw krijgt Robin geen punten. Robin gooit het over een andere boeg en wil links werpen met O Soto Gari, maar ook hier krijgt hij geen punten. De tegenstander kan hem afhouden en verhinderen dat hij kan vastnemen met de linkerhand. Even later wordt Robin geworpen met Uchi Mata en verliest zijn eerste kamp met Ippon.

In zijn tweede kamp staat hij tegen iemand van Rensheikan, de plaatselijke club. De halve zaal volgt het kamp en de sfeer is er uitbundig. Als de tegenstander Robin wil werpen met Uchi Mata kan hij deze aanval ontwijken zodat er geen punten vallen. De local gaat hij over naar Tani Otoshi en krijgt er Waza Ari voor. Een aanval Uchi Mata van Robin haalt niets uit. Als hij even later van Uchi Mata overgaat naar Tani Otoshi levert hem dat Waza Ari op. Robin besluit opnieuw dezelfde aanval te doen, maar deze maal zit het perfect en Robin wint zijn tweede kamp met Ippon.

Robin’s derde tegenstander is een Spanjaard uit Felantix. Deze laat hem amper een kans om te werpen. Hij valt constant aan en behaalt diverse Waza Ari’s. Robin kan hem ook diverse malen werpen en ook Waza Ari’s behalen. Het aantal Waza Ari’s van de tegenstander is echter meer dan deze van Robin zodat hij deze kamp verliest. Daar iedereen, behalve de finalist, won van iedereen, tellen de punten. Robin heeft er het meest en komt zo op de tweede plaats. De eerste podiumplaats is binnen.

Thomas Baete kampt in de -66 kg en komt in zijn eerste kamp uit tegen iemand van de Balearen. Hij neemt echter te lang aan één zijde vast en krijgt er Shido voor, terecht. Als de tegenstander Thomas kan werpen met Ko Soto Gari krijgt hij er geen punten voor. Ook slaagt hij er niet in om Thomas op de grond te controleren. Als hij even later Thomas kan werpen met Soto Makikomi geeft de scheidsrechter hem Waza Ari. Beiden geraken op de grond, maar geen van beiden kan de andere controleren. Iets voor einde kamptijd valt Thomas aan met Seoi Nage maar hiervoor krijgt hij ook niets. Na einde kamptijd moet Thomas zijn meerdere erkennen.

In zijn tweede kamp staat Thomas tegen een Spanjaard. Thomas komt Tomoe Nage in maar de worp is onvoldoende. Voor een aanval Seoi Nage krijgt hij wel Waza Ari. Ook voor aanvallen met Uchi Mata krijgt Thomas geen punten. Als ook hier beiden op de grond geraken lukt het geen van beiden om de andere te controleren. Thomas wint deze kamp na einde kamptijd met Waza Ari.

In zijn derde kamp komt Thomas uit tegen een iets kleinere, maar vinnige judoka uit Spanje. Deze maakte in zijn vorige kampen de tegenstanders snel in. Thomas neemt risico’s en valt heel snel aan met Tomoe Nage. Tot ieders verwondering lukt de worp perfect en Thomas wint deze kamp met Ippon. De tweede podiumplaats is binnen voor Lochristi.

Nu nog Konstantijn Chantzos….

Deze kampte in de categorie + 66 kg. Er zaten enkele ‘beren’ in zijn categorie. Evenals Robin heeft hij ook iemand van de Paralympics in zijn reeks. Het is niet omdat deze jongens minder zien, dat ze minder sterk zijn. In zijn eerste kamp komt hij uit tegen een judoka uit Spanje. Deze is groter dan Konstantijn, maar onze atleet laat zich niet doen. Als een razende komt hij Soto Makikomi in en krijgt er Waza Ari voor. Iets later kan hij op precies het juiste moment beide voeten van de tegenstander vegen (Okuri Ashi Harai) en krijgt er een verdiende Ippon voor. De halve zaal werd stil, coach Erik werd bijna gek.

Zijn tweede tegenstander is ook geen katje. Als Konstantijn hem wil werpen met O Soto Gari krijgt hij geen punten maar zijn aanval O Soto Gari bezorgt hem het volle Ippon zodat Konstantijn in de finale staat. Daar komt hij uit tegen een judoka van Can Pastilla, de club waar wij te gast waren. Coach Erik en Udoka staan tegenover elkaar met elk hun eigen halve finalist. Konstantijn gaat direct in de aanval en kan Waza Ari bekomen met De Ashi Harai.  Het erna volgende grondwerk levert niets op. Konstantijn weet dat hij de andere geen kans mag laten en blijft aanvallen. Hij kan de tegenstander werpen met Ura Nage, maar niet voldoende volgens de scheidsrechter. Soto Makikomi levert hem dan wel weer punten op. Beiden geraken op de grond en Konstantijn kan de andere controleren tot de scheidsrechter Ippon toekent. Het mocht geen seconde langer meer duren of deze had zich kunnen bevrijden.

Konstantijn wint zijn reeks en mag zichzelf kampioen van de Balearen noemen.

Elke deelnemende judoka van Lochristi is erin geslaagd om een podiumplaats te behalen. Vreugde alom in het vlaamse kamp en diverse felicitaties van de tegenstanders.

Daags erop werd het gevierd met Paella, klaargemaakt door gastvrouw Palela. Ook eenmaal thuis werd het weekend besproken en werd er een klein beetje gefeest door de deelnemers en familie.

Het weekend was zo goed, iedereen was zo tevreden over onze club, dat wij de uitnodiging kregen om volgend jaar terug te keren met een grotere delegatie.